QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňském mázhausu si můžete prohlédnout stavby století - FOTO

30.01.2019 7:06

Putovní výstava, která vznikla u příležitosti 100. výročí vzniku Československa, zavítala do Plzně! České a slovenské stavby století si mohou zájemci prohlédnout v mázhausu plzeňské radnice.

190128_Stavby_stoleti_2
190128_Stavby_stoleti_2190128_Stavby_stoleti_1190128_Stavby_stoleti_3190128_Stavby_stoleti_4

Nuselský most, O2 arénu v Praze, Vltavskou vodní kaskádu nebo Vilu Tugendhat a další objekty představuje putovní výstava České a slovenské stavby století. Ke zhlédnutí je v mázhauzu plzeňské radnice až do 14. února.

"Organizátoři projektu vybrali celkem sto staveb, které reprezentují vývoj stavitelství a architektury od vzniku samostatné Československé republiky až do současnosti. Cílem je ukázat veřejnosti význam těchto staveb pro společnost. Českou republiku zastupuje celkem 66 zrealizovaných projektů," uvádí Adriana Jarošová z plzeňského magistrátu.

V loňském roce doprovázelo putovní výstavu hlasování veřejnosti o nejlepší stavbu. Tou se stal hotel a vysílač Ještěd. Do první pětky vítězných staveb na území České republiky se dostaly kromě celkového vítěze ankety Ještědu také Masarykovo zdymadlo Střekov v Ústí nad Labem, Československé pohraniční opevnění, salon republiky v Hradci Králové a Vila Tugendhat.

"Město Plzeň zde zastupuje Tyršův most přes Radbuzu, jenž byl realizován v letech 1932 – 1933," říká Adriana Jarošová.

Kompletní seznam sta vybraných staveb včetně informací a fotografií naleznou zájemci na webu www.stavbystoleti.cz.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24