QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni odstartoval multižánrový festival na téma změny klimatu

12.10.2021 9:44

Plzeňský multižánrový festival „Můj život s…“, který se každý rok věnuje jinému tématu, se letos s názvem „Můj život na planetě“ zaměřuje na téma změny klimatu a ekologii.

Můj Život na planetě_Jakub Zamouřil

11. října byl v v prostorách Moving Station zahájen multižánrový festival „Můj život s…“, jehož cílem je přitáhnout pozornost k významným společenským tématům. Letos nese podtitul „Můj život na planetě“ a festivalové akce se uskuteční na různých místech Plzně od října do 19. listopadu. Program bude probíhat v prostorách Moving Stationu, Anděl Music Baru, Kině Beseda a Divadla Alfa.

Plzeňský festival „Můj život s…“ se po tématu „online“, které v loňském roce vinou pandemie skutečně proběhlo pouze online formou, vrací naživo k divákům. Festival byl slavnostně zahájen v pondělí 11. října vernisáží výstavy „Klimatická změna a my“ v prostorách Moving Station, po které následovala odborná debata na téma „Náš život na planetě“.

„Letošní téma se intenzivně dotýká nás všech, cítíme, že naše planeta prochází změnou a svět, který známe, mizí. Rádi bychom se na tuto problematiku podívali prostřednictvím umění a zjistili, co všechno můžeme udělat my sami, jak můžeme společně přispět ke zlepšení,“ řekla ředitelka festivalu „Můj život na planetě“ Marcela Mašínová.

Ten den se také odehrály i první ze série zážitkových workshopů pro studenty „Nové místo“. Workshopy jsou určené pro studenty základních a středních škol, kteří se učí komunikovat s ostatními, lépe si vyměňovat názory a uvažovat o současném stavu naší planety hravým způsobem. Lektorky programu jsou zároveň divadelními tvůrkyněmi. Výukový program navazuje na jejich uměleckou práci a je postaven na bezprostředním zážitku a akci.

V programu festivalu ani letos nechybí oblíbené Čítání lidu, které se uskuteční 19. října. od 20 hodin v Anděl Music Baru. Členové Divadla MY na něm budou číst ze svých oblíbených knih, tentokrát na téma života na planetě, a o hudební doprovod se postará kapela DOTmy. Vstupné je dobrovolné.

Pokračuje i spolupráce festivalu s Filmovým klubem Plzeň. V Kině Beseda se odehrají 2. listopadu dva pozoruhodné snímky, od 17 hodin to bude makedonský dokument Země medu a od 19:30 slavný film David Attenborough: Život na naší planetě. Vstupné je 120,- Kč a 90, - Kč pro členy Filmového klubu.

10. ročník festivalu „Můj život s…" uzavře Jezero, příběh na pomezí mýtu a mafiánského filmu podle Magnesií Literou oceněného románu Bianky Bellové o vodě, co mizí stejně jako láska. Večer věnovaný této knize se odehraje v Divadle Alfa 19. listopadu od 19 hodin.

Více o programu se dozvíte na stránkách www.mujzivots.cz.

 

foto: PaNaMO

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24