QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se bude pozorovat částečné zatmění Měsíce. Přát ale musí počasí

16.07.2019 10:31

V noci na středu dojde k částečnému zatmění Měsíce, veřejné pozorování se chystá také v Plzni. Další obdobný úkaz se bude opakovat na začátku příštího roku.

mesic_foto QAP (2)

V noci z úterý na středu nastane částečné zatmění Měsíce. Jeho kotouč se nad jihovýchodním obzorem objeví krátce po 21. hodině středoevropského letního času.

Pozorování musí samozřejmě přát počasí. V případě jasné oblohy bude v Plzni probíhat veřejné pozorvání na Sylvánu nedaleko Sylvánské rozhledny. Akci pořádá Hvězdárna Plzeň. Pozorvání bude probíhat také v Rokycanech.

Polostínová fáze zatmění začne ve 20:44 středoevropského letního času. Tato část je podle odborníků nepozorovatelná. Do zemského stínu se pak Měsíc začne nořit ve 22:01 SELČ. Měsíc se bude nacházet ve výšce přibližně 5 stupňů nad obzorem. Celé zatmění bude trvat bez dvou minut tři hodiny.

Nejsilnější fáze bude ve 23:30 SELČ, kdy nás bude Měsíc ve výšce 15 stupňů nad obzorem skryt v zemském stínu přibližně ze 65 procent. "Částečné zatmění skončí minutu před jednou hodinou ráno. Následovat bude již jen polostínová fáze, která je téměř nepostřehnutelná. Po celou dobu zatmění budeme mít možnost západně od Měsíce pozorovat planety Saturn a Jupiter," informovala Hvězdárna Plzeň.

Další zatmění Měsíce pozorovatelné na našem území nastane v pozdních večerních hodinách 10. ledna 2020.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24