QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se chystá další rekonstrukce železnice a nádraží - VIZUALIZACE

01.11.2020 9:00

Správa železnic zahájí rekonstrukci další trati na území západočeské metropole, zároveň chystá velké úpravy budovy plzeňského hlavního nádraží. Obě rekonstrukce potrvají zhruba tři roky. 

nadrazio plzen vizualizace2
nadrazi plzen viznadrazi plzen vizualizacenadrazio plzen vizualizace2

Obnovou projde téměr čtyřkilometrový úsek mezi lobezskou částí hlavního nádraží a stanicí v Koterově. Po jejím dokončení nahradí stanici v Koterově nová zastávka Plzeň - Slovany, která nabídne lepší návaznost na linky MHD a regionální autobusy. Přístup k vlakům bude bezbariérový z ulice Lobezská.

Během rekonstrukce dojde k odstranění nástupišť ve stanici Plzeň - Koterov a následné změně konfigurace kolejiště. Také se v ose ulice K Dráze vybuduje nová lávka pro pěší, která nahradí stávající čtyřkolejný přechod do ulice Na Lipce. Lávka bude pokračovat přes čtyřproudou silnici U seřadiště, proto se na jejím financování bude podílet Město Plzeň.

"Součástí stavby je ve spolupráci s ŘSD i příprava zárodku tunelu pro křížení železniční trati a budoucí silnice I/20 tak, aby při další stavbě nemusel být opět omezen provoz vlaků," doplňuje podrobnosti Správa železnic.

V těchto dnech si Správa železnic vybrala zhotovitele veškerých prací, a to Společnost MTS + CHT – Uzel Plzeň, 5. stavba, kterou tvoří firmy Metrostav a Chládek a Tintěra. 

Rekonstrukce čeká také památkově chráněnou výpravní budovu hlavního nádraží. 

"Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Pro snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou budou sloužit eskalátory a výtahy," uvádí Správa železnic. 

Opraví se také střešní a obvodový plášť budovy, vše s důrazem na její památkovou ochranu. Součástí rekonstrukce bude mimo jiné i přestavba veřejných WC, nový orientační a informační systém nebo vytvoření administrativně provozního zázemí ve vyšších patrech. Zahájení prací je plánováno na březen roku 2021.

Foto: vizulizace Správa železnic, státní organizace

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24