V Plzni se chystají velké investice! Začne i rekonstrukce bazénu na Slovanech

13.12.2017 7:01

Plzeň má připravený rozpočet na příští rok. Dojít by mělo na velké stavby jako je rekonstrukce bazénu na Slovanech, dostavba nedaleké haly i start projektu Zátiší.

radnice plzen_foto QAP

Rok 2018 by měl být v Plzni rokem velkých invstic do nejrůznějších staveb. Celkem se počítá s kapitálovými výdaji v hodnotě přes 2 a čtvrt miliardy. Vyplývá to z připraveného rozpočtu na příští rok. Schvalovat ho budou ve čtvrtek zastupitelé.

"Investice nám rostou. Sumu přes 2 miliardy korun jsme měli na tyto účely snad naposledy v roce 2014, ale s dotacemi. Nyní to máme až na výjimky bez dotací, takže to je výborná zpráva. Město masivně investuje,“ doplnil Pavel Kotas. Ze svého fondu rezerv a rozvoje a fondu pro kofinancování dotovaných projektů město vydá na stavební akce téměř miliardu. S využitím peněz z fondů může dát město na stavební investice přes 2,5 miliardy korun.

Stavba terminálu, zahájení rekonstrukce bazénu na Slovanech i dostavba nedaleké sportovní haly...To jsou jedny z největších staveb v příštím roce...

Mezi nejvýznamnější investiční akce města bude patřit vybudování přestupního uzlu neboli autobusového terminálu Plzeň – Šumavská za 151 milionů korun. Na Slovanech se plánuje polyfunkční objekt pro seniory za víc jak 100 milionů. V Cukrovarské vznikne Technologické centrum DRONET. Celkem 112 milionů korun dá město na dokončení Sportovní haly TJ Lokomotiva. "Investovat budeme také do plaveckého bazénu na Slovanech, kam půjde na 1. etapu 52 milionů korun, tedy na vybudování nového dětského bazénu a další úpravy, celkem je to projekt za 130 milionů korun a kompletně hotový má být v roce 2020,“ doplnil Pavel Kotas.

Město chce také příští rok zrekonstruovat další své domy. Oprav se dočkají například domy v Plachého ulici, stejně jako objekt U Jam 23, kde se budou budovat další komunitní byty a přestavba se plánuje také v objektu pro seniory na adrese Prostřední 48.

Na vybudování nových bytů v Zátiší se myslelo také. Projekt revitalizace lokality by měl odstartovat. "Na start realizace projektu Zátiší je připraveno 30 milionů korun, na rok 2019 je určeno 114 milionů korun, a to na první etapu projektu, jenž bude stát celkem kolem 308 milionů korun. Půjde o revitalizaci celé lokality, kde staré domy nahradí nová výstavba,“ vysvětlil ekonomický náměstek.

Desítky milionů se počítají na stavby cyklostezek, dojde i na stezku Radbuza – Litice za 28 milionů korun. Dokončení rekonstrukce se dočká i Dlouhá ulice v Doubravce, tam poputuje 85 milionů.

"V roce 2018 nám odstartuje příprava kompletní revitalizace areálu Prokopávky, kde vznikne mimo jiné bezbariérová tělocvična, ubytovna a další. Realizovat se to bude hlavně v letech 2019 a 2020, v součtu jde o projekt za 177 milionů korun,“ doplnil Pavel Kotas.

Z projektů městských obvodů je například určeno 21 milionů korun na rekonstrukci sokolovny a zázemí pro fotbalisty ve Lhotě.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24