QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se ke stávce učitelů přidá jedna základka, mateřinky i střední školy

05.11.2019 11:49     05.11.2019 13:59

Ke středeční stávce se v Plzni připojí jen jedna základní škola a tři mateřské školky. Stávka se dotkne i provozu některých středních škol v rámci Plzeňského kraje.

ZŠ_Schwarzova (2)

V Plzni se k celorepublikové stávce učitelů kompletně připojí jedna základní škola a tři pracoviště mateřských škol. Vedení školských zařízení měla informace nahlásit na školský odbor v průběhu úterního dopoledne. Město Plzeň je zřizovatelem 26 základních a 40 mateřských škol.

"Ke středeční celorepublikové stávce pedagogů se připojí 34. základní v Gerské ulici a 55. mateřská škola v Mandlově ulici na Borech a mateřské školy v Radčicích a Malesicích, které jsou součástí 16. základní školy. Tyto školy budou kompletně zavřené ve středu 6. listopadu. Na některých plzeňských základních a mateřských školách budou stávkovat pouze jednotliví učitelé, chod škol to ovšem neomezí," říká Adriana Jarošová z tiskového oddělení plzeňského magistrátu.

"V případě uzavření 34. základní školy jsme obratem zřídili zdarma příměstský tábor v Zoologické a botanické zahradě města Plzně pro rodiče, kteří jsou v tíživé situaci a nemohli by jinak zabezpečit hlídání svých dětí. Kapacita příměstského táboru je 70 dětí. U mateřských škol jsme tento postup nemohli zvolit z důvodu nízkého věku dětí,“ vysvětlila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalová.

Rodiče, jejichž děti navštěvují 34. základní školu na Lochotíně a mají zájem o příměstský tábor v zoologické zahradě, mohou děti přihlásit na mobilních číslech 727 874 214 nebo 727 874 215 nebo na e-mailu stuchlovak@plzen.eu. Sraz dětí je v 8 hodin u vchodu do Dinoparku (severní vstup do ZOO na Vinicích), časy pro vyzvednutí dětí při ukončení tábora jsou v 15:30 nebo v 16:30 hodin, opět u východu z Dinoparku. Děti mají mít s sebou svačinu a láhev na pití, přezůvky, kartičku se jménem dítěte a kontakt na rodiče.

Stávka se dotkne také provozu některých středních škol napříč regionem. "Plzeňský kraj zřizuje 44 středních škol. Ze zřizovaných středních škol se připojí ke stávce celkem 7 zařízení, z nichž 5 jich bude zcela uzavřeno. Další dvě zařízení zřizovaná krajem potvrdila 85 pedagogů, kteří se ke stávce připojí, škola ale nebude uzavřena," doplnila Eva Mertlová z krajského úřadu.

Ve středu bude v Plzni uzavřené gymnázium na Mikulášském náměstí, Střední průmyslová škola stavební Plzeň, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Plzeň, Střední odborná škola Stříbro a Gymnázium Tachov. Ke stávce se připojí bez uzavření Integrovaná střední škola živnostenská Plzeň a Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24