QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se skoncovalo se zimou! Za Kalikovským mlýnem se pálila Morana - FOTKY

01.04.2019 10:04

Série akcí spojených s vyhánění zimy a upalováním Morany vyvrcholila o víkendu v Plzni. Tentokrát se zimou "zatočili" děti s rodiči za Kalikovským Mlýnem...

děti a morana
děti a moranabrigádahudbakonec moranyhořící moranamoranasázení vrbičekprůvod s moranouzdobení morany

Vynášení Morany (nebo Moreny) je starý lidový obřad ještě z předkřesťanské doby, kdy se z vesnice vynášela zima. Vynášení smrti a vítání jara se vždy slavilo v postním období před Velikonocemi.

Tradiční jarní slavnost plzeňské Waldorfské základní školy Dobromysl proběhla o víkendu za Kalikovským mlýnem v Plzni. Rodiče, děti a učitelé se sešli brzy ráno na pozemku, které škole pronajalo město.

Nejprve zde proběhla brigáda, při které všichni společně vyčistili část louky od skrytého nepořádku a kamenů, děti přemístily i ukryté hlemýždě na bezpečné místo. Na připraveném prostranství potom děti spolu s dospělými zasadily vrbové proutky, ze kterých by měla vyrůst vrbová chýše. Po brigádě se účastníci posilnili občerstvením, které rodiče donesli, a následovalo vytvoření a ozdobení figuríny – Morany – z tyček, látek, slámy, krepového papíru a korálů z nalezených prázdných hlemýždích ulit.

Na akci zahrála dechová hudba mladých studentů z konzervatoře a průvod se vydal Kilometrovkou za zvuků bubínků a chřestidel, dětského zpěvu i křiku směrem k mostku přes Mži, kde byla Morana zapálena a hozena do řeky – zima je pryč, je jaro!

Autor: Jana Sadílková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24