V Plzni se testují trolejbusy ve "vězeňských" barvách! Sloužit budou v Rumunsku

15.08.2019 12:06

Viděli jste ho? Po Plzni jezdí trolejbus v hodně podobném barevném provedení jako vozidla vězeňské služby. Jde o testování nových trolejbusů, které zamíří do Rumunska...

Trolejbus Cluj, 2019

Celkem 26 nových nízkopodlažních kloubových trolejbusů dodá Škoda Electric pro rumunské město Brašov. Škodovka zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje včetně montáže ve svém plzeňském závodě, kde dochází také na finální testování.

"Jedná se o potvrzení úspěšné strategie naší plzeňské společnosti na rumunském trhu. Minulý rok jsme dodali poslední ze 17 trolejbusů pro město Galati, již dříve zamířilo přes padesát trolejbusů do měst Temešvár a Baia Mare, kde úspěšně slouží v provozu s cestujícími. Tento rok budeme realizovat další velkou zakázku pro Rumunsko a tou je výroba padesáti kloubových trolejbusů pro město Cluj-Napoca,“ říká obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

Dopravní podnik v Brašově díky aktuální dodávce obnoví část vozového parku novými osmnáctimetrovými trolejbusy. Trolejbusy budou vybaveny bateriemi, které umožní využívat vozidla i v místech, kde chybí napájecí infrastruktura, v režimu elektrobusu budou schopny vozy běžně ujet nejméně pět kilometrů. "Každý vůz nabídne celkovou kapacitu 130 cestujících, trolejbusy budou kompletně klimatizované, mají moderní informační systémy, nabídnou wi-fi připojení, nebo USB konektory pro nabíjení telefonů a dalších mobilních zařízení,“ vysvětluje obchodní manažer Škody Electric. Podle něj se cestující dočkají celé flotily nových trolejbusů během příštího roku.

Rumunský zákazník bude zakázku spolufinancovat prostřednictvím programu ROP 2014–2020 z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Finálním dodavatelem pro rumunského zákazníka bude společnost Solaris. "Zástupci města Brašov vnímají využití trolejbusů jako cestu k modernímu řešení veřejné dopravy nejen z hlediska efektivity, ale i ekologie,“ přibližuje situaci Pavel Kuch.

FOTO: Škoda Electric

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24