QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni startuje příprava stavby tramvajové trati na Borská pole

09.03.2018 7:01

Už v průběhu letošního roku by mohla začít stavba tramvajové trati na Borská pole. S přípravou se začíná už nyní, konkrétně v Kaplířově ulici.

foto-qap-cz (7)

Dlouho diskutovaný projekt stavby tramvajové trati na Borská pole v Plzni je v podstatě na startu. Už v pátek začínají přípravné práce v Kaplířově ulici.

"Od pátku 9. března do konce března budou vykáceny dřeviny v ulici Kaplířova, části ulice Dobřanská a v prostoru vymezeném pro plánovanou stavbu s názvem ´Prodloužení tramvajové trati na Borská pole´. Ke kácení je určeno 126 kusů samostatně hodnocených dřevin a 8946 metrů čtverečních souvislých porostů, u kterých se předpokládá kolize se stavbou. Do dvou let od pokácení bude v lokalitě vysazeno 241 kusů listnatých stromů a 192 kusů keřů," informoval Magistrát města Plzně.

O prodloužení tramvajové tratě až na Borská pole se v Plzni diskutuje už celou řadu let. Teprve před nedávnem se ale hnuly ledy a celý projekt se posunul až k samotné realizaci. "Se stavbou, u níž jsou náklady odhadnuty na více než půl miliardy korun, by se mělo začít v létě. V lokalitě také vznikne přestupní uzel Plzeň/Kaplířova – Dobřanská, a to za necelých 64 milionů korun," uvedlo město. Náklady na samotnou stavbu trati se předpokládají okolo 560 milionů.

Tramvajová trať na Borská pole má zlepšit obslužnost lokality, do které míří veřejnou dopravou stále víc lidí. Ať už jde o zaměstnance firem a průmyslových areálů nebo studenty ZČU.

Podle dopravních průzkumů se denně v době od 5 do 21 hodin přepraví jedním směrem na Borská pole asi 6300 osob, z nichž ve směru z Bor přijíždí 3 900 osob a ve směru z centra 2 400 osob. Dále v trase Bory - Západočeská univerzita přijíždí 1 900 osob. V opačném směru jsou čísla obdobná. Většina cestujících je nucena k dosažení cíle kombinovat několik spojů a dopravních prostředků.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24