QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni U Branky se četla jména obětí holocaustu - FOTKY

02.05.2019 19:59

Ve čtvrtek 2. května se U Branky četla dvě hodiny jména obětí holocaustu Jom ha-šoa. Veřejného čtení se Plzeň zúčastnila vedle dalších dvaceti českých měst.

ImageHandler (3)
ImageHandler (3)ImageHandler (4)ImageHandler (2)ImageHandler (1)ImageHandler

Cílem již čtrnáctého ročníku, který organizuje Institut Terezínské iniciativy, bylo vzpomínání na oběti holocaustu – šoa. Letos se do projektu zapojilo 21 českých měst.

V Plzni převzal záštitu nad akcí primátor Martin Baxa, jenž se společně s dalšími zástupci města veřejného čtení jmen obětí zúčastnil.

„I Plzeň se připojila k akci Jom ha-šoa. Jsem rád, že jsme se tady sešli, abychom si přečtením jmen obětí připomněli hrůzy holocaustu, který se již nikdy nesmí opakovat,“ uvedl primátor před zahájením čtení jmen. Zmínil rovněž, že si letos město Plzeň připomnělo 75 let od vyhlazení terezínského tábora, kde zahynuly stovky jeho obyvatel.

Čtení jmen připomnělo jednotlivé ženy, muže a děti, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války.

Do akce se zapojují nejen pamětníci a lidé, kteří přežili koncentrační tábory, a jejich potomci, ale také mladí lidé, někdy i celé školní skupiny. Každý rok se k veřejnému čtení přidávají další města. Letos to byly nově Karlovy Vary, Mikulov, Nýrsko, Prostějov. Akci organizuje Institut Terezínské iniciativy, koná se pod záštitou velvyslance státu Izrael v České republice J. E. Daniela Merona a ministra zahraničních věcí České republiky Tomáše Petříčka. Letos seznamy na čtení jmen vycházejí z databáze obětí, která je dostupná na portálu www.holocaust.cz, již institut vytvořil a spravuje.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24