QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni vznikl Městský žákovský parlament. Jednal v obřadní síni radnice - FOTKY

20.02.2019 11:54

Školáci z celé Plzně mají svůj vlastní parlament. Jeho ustavující zastupitelstvo se odehrálo na radnici za účasti primátora a dalších zástupců města.

foto-qap-cz (26)
foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (27)

Obřadní síň plzeňské radnice se ve středu stala dějištěm historicky prvního ustavujícího zastupitelstva Městského žákovského parlamentu. V něm usedl z každé základní školy v krajské metropoli jeden vyslanec z řad samotných žáků.

Městský žákovský parlament vznikl v rámci projektu Místního akčního plánu vzdělávání II území OTP Plzeň. Na ustavujícím zastupitelstvu nechyběl ani primátor města Martin Baxa a radní pro školství Lucie Kantorová.

"Samospráva našeho města není otázkou třiceti nebo dvě stě let, ale měšťané, kteří založili naše město, byť s malými přestávkami, odjakživa vycházeli z toho, co si oni sami přáli. To znamená, že tady vždy byla v nějaké podobě samospráva. Nebyl tady jediný člověk, který by o všem rozhodoval, ale byla zde vždy skupina lidí, která se musela mezi sebou dohodnout na tom, co se v našem městě bude dít. Tím se dostávám k tomu, proč my jako město Plzeň stojíme o to, abychom byli v kontaktu s vámi jako Městským žákovským parlamentem," řekl na úvod setkání primátor Martin Baxa.

"My, kteří stojíme v čele města Plzně, musíme naslouchat těm, kteří v našem městě žijí. I přesto že se snažíme pracovat co nejlépe, nemůžeme všechno obsáhnout. Co by se v našem městě mělo dělat, co by se mělo změnit, zlepšit. Je pro nás důležité, co si myslíte," doplnil.

Ustavující zastupitelstvo pokračovalo vystoupeními samotných zástupců škol. Cílem bylo představit činnost jednotlivých školních parlamentů a projektů, na kterých se podílí. Ukázalo se, že velkým tématem pro většinu školáků v Plzni je úroveň jídla a školních jídelen. Řada ze škol se zapojuje do nejrůznějších charitativních akcí, podporuje handicapované sportovce nebo týraná zvířata. Krom jiného zazněl také plán na zapojení blízkých škol do spolupráce na různých akcích.

Městský žákovský parlament by se měl scházet minimálně dvakrát do roka.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24