QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

V pondělí 3. května dochází k dalšímu rozvolnění. Opět v provozu jsou služby

03.05.2021 7:00

V pondělí 3. května se rozvolní tzv. služby tělové a péče o zvířata. Dále se také do škol rotačně vrací žáci druhého stupně základních škol. K dalšímu rozvolnění dojde v pondělí 10. května.

QAP - úvodní fotka

Od pondělí 3. května se po celé republice budou moci otevřít kadeřnictví, pedikúry či kosmetické salony a také služby péče o zvířata. Otevření těchto služeb je podmíněno tím, že se každý člen personálu věnuje jen jednomu klientovi, mezi zákazníky jsou alespoň dvoumetrové rozestupy a každý z klientů se prokáže platným negativním testem na covid-19, případně ukončeným očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci v posledních nanejvýš 90 dnech.

V Plzeňském kraji se od pondělí 3. května budou moci za dodržení protiepidemických opatření vrátit do škol v rotační výuce i žáci nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia, žáci prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a žáci 2. stupně základní školy, a to v rotační výuce. V otevřených školách bude zároveň povoleno sportování a bude možné obnovit i venkovní sportovní přípravu amatérských sportovců mladších 18 let, organizovanou sportovními svazy za podmínek, že na jednoho sportujícího připadne alespoň 15 metrů čtverečních sportoviště, že skupiny nepřesáhnou dvacet osob, že sportovci nebudou používat šatny a další vnitřní prostory a prokáží se platným testem na covid-19, případně prodělanou nemocí či očkováním.

 

Na další rozvolnění se můžeme těšit v pondělí 10. května, kdy se otevřou všechny maloobchodní prodejny. Zároveň se již v celé České republice vrátí druhý stupeň základních škol v režimu rotační výuky zpátky do tříd. 

 

Od 17. května by se do škol mohli vrátit středoškoláci. "Středoškoláci a jejich teoretická výuka, praktická výuka už je a měla prioritu, je právě v tom balíčku číslo čtyři, který je vázán na incidenci 75 na 100 tis. obyvatel nebo zlepšení té situace celkově. Pokud bych měl, tak jako Karel Havlíček, říct nějaký přibližný termín, tak nejdříve 17. května," uvedl ministr školství.

Dále by také mohlo dojít k  otevření zahrádek restaurací a kaváren. "Je pravda, že u výdejových okének se hromadí lidé, to pravdou je, na druhou stranu to, že se to nedodržuje, by nemělo být důvodem pro to, abychom to uvolnili ještě více. Názory na to jsou různé, ale i s ohledem na to, že jsme jasně stanovili, že prioritou jsou školy, a dostali bychom se do situace, kdy de facto otevíráme restaurace nebo jejich části dříve, než se otevřou další stupně škol, i s ohledem na to, že to takto bylo naplánováno, tak držíme datum toho sedmnáctého. To znamená platí to, že 3. května služby, 10. května obchody a zbylé služby a 17. května je zůstatek služeb restauračního charakteru ve smyslu zahrádek," uvedl ministr Havlíček.

 

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24