QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Přešticích se nelegálně pálil odpad ze zahraničí, provozovatel dostal pokutu

07.10.2020 17:24

Firma mondeco s.r.o. z Přeštic, provozovatel zařízení ke sběru, výkupu a využívání odpadů, provedla nedovolenou přeshraniční přepravu odpadů a tuny jich nezařadila podle druhu.

přeštice foto MIlan Janoch

Provozovatel svým chováním porušil zákon o odpadech a inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Plzně mu uložili pokutu 490 tisíc korun.

„Obviněný nezařadil od května do listopadu 2017 téměř 895 tun odpadu podle jeho druhu. Aniž by tento odpad v zařízení zpracoval, změnil jeho katalogové číslo z odpadu „plasty a kaučuk“ na „jiné odpady“ a předával ho do dalších zařízení  k energetickému využití odpadů. Od července 2016 do října 2017 navíc dovezl ze zahraničí přes 25 tisíc tun odpadů různých katalogových čísel v rozporu s doklady doprovázejícími tyto odpady. V dokumentech sice bylo uvedeno jako místo využití zařízení obviněného, ve skutečnosti tam ale tyto odpady nikdy přijaty a využity nebyly, ale byly předány dalším osobám do jejich zařízení ke sběru a výkupu odpadů, nebo do spalovny. Právní předpisy platné v EU a ČR ale umožňují předání odpadu z jiného státu pouze do zařízení  k využití odpadů provozovaného v České republice,“  řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Na webových stránkách firmy je přitom zmínka o tom, že díky své práci společnost velkou měrou přispívá k ochraně životního prostředí a zároveň šetří přírodní zdroje.

V zájmu firmy má však být zcela jiný cíl. Provozovatelé takových zařízení by neměli ohrožovat v důsledku přeshraničního pohybu odpadů lidské zdraví a životní prostředí v ČR a měli by dodržovat mj. zásadu zákazu přeshraniční přepravy odpadu do ČR za účelem energetického využíti ve spalovně komunálního odpadu, pokud by v důsledku přeshraniční přepravy musel být odstraňován odpad vznikající v ČR (zejm. na skládkách).

Firma mondeco s.r.o. se proti rozhodnutí České inspekce životního prostředí odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To však její odvolání zamítlo a pokuta tak 11. května 2020 nabyla právní moci.

Foto: ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24