QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Radčicích se chystá referendum kvůli sjezdu z plánovaného okruhu

06.03.2019 9:52

V Plzni se schyluje k zahájení stavby další etapy západního okruhu města. Diskutovaným se stal plánovaný sjezd do Radčic, kvůli kterému se chystá referendum.

Veteráni otestovali západní obchvat_QAP_foto (29)

Obyvatelé plzeňských Radčic půjdou v tomto týdnu k referendu. Týká se plánovaného sjezdu, který má okrajovou část města spojit se západním okruhem. Stavba se plánuje v souvislosti s druhou etapou okruhu, jejíž realizace se blíží.

Odpůrci sjezdu argumentují zejména hrozícím nárůstem dopravy a špatným dopadem na životní prostředí. Naopak další část obyvatel si myslí, že sjezd by zjednodušil propojení Radčic s Plzní.

K volebním urnám se půjde v sobotu 9. března mezi 10. a 20. hodinou. Otázka je daná jasně: "Souhlasíte s vybudováním sjezdu do Radčic z budoucího západního okruhu?" Ať už referendum dopadne jakkoliv, jeho výsledek by prý neměl samotnou stavbu nijak ovlivnit. Vedení města k němu nicméně bude moct přihlédnout.

Druhá etapa západního okruhu Plzně se má začít stavět již letos na podzim. Plzeň v závěru lońského roku získala pravomocné stavební povolení na vybudování druhé etapy v části Křimická — Karlovarská. Jde o zásadní dopravní stavbu za zhruba 2,3 miliardy korun bez DPH, která by měla ulevit dopravě v centru krajské metropole.

Stavbu chce město zahájit v říjnu 2019, hotova má být v roce 2022. První etapa okruhu o délce 2,6 kilometru, a to v úseku Domažlická — Křimická, byla dokončena v září 2014.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24