V řece Úslavě u Starého Plzence se našla protiletadlová puma – FOTKY

10.08.2022 12:35

Policie místo nálezu okamžitě uzavřela. Naštěstí se ale jednalo o nefunkční náhradní střelu bez zapalovače. Nálezce se zachoval zodpovědně.

munice v Úslavě_PČR (1)
munice v Úslavě_PČR (1)munice v Úslavě_PČR (2)munice v Úslavě_PČR (3)

V úterý 9. srpna byl nahlášen podezřelý nález v řece Úslavě. „Včerejšího dne krátce před půl čtvrtou hodinou odpoledne přijal operační důstojník na tísňové lince 158 oznámení o nálezu protiletadlové pumy. Předmět o délce 50 cm se nacházel v řece Úslavě nedaleko cyklostezky u obce Starý Plzenec. Policisté místo nálezu a přilehlé okolí včetně cyklostezky okamžitě uzavřeli a na místo povolali pyrotechnika,“ uvedla Michaela Raindlová, mluvčí policie.

Naštěstí se jednalo o náhradní střelu. „Pyrotechnik uvedl, že se jedná o náhradní střelu označenou jako OFNh 100 mm určenou ke zkouškám střelby, bez zapalovače, která je ekvivalentem střely do tanku. Střela byla naštěstí nefunkční, pouze váhově a velikostně odpovídala originálu. Pyrotechnikem byla poté zajištěna a převezena do skladu k následnému zničení," popsala nalezenou munici mluvčí policie.

Přestože se jednalo o nefunkční střelu určenou ke zkouškám, nálezce se zachoval zodpovědně. „Upozorňujeme všechny, kteří se ocitnou v obdobné situaci, aby s nálezem jakékoliv munice v žádném případě nemanipulovali, střelivo ponechali na místě a ihned kontaktovali policii,“ apeluje Michaela Raindlová.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24