QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V řeznictví v Chotěšově našla kontrola skoro 800 kilo masa neznámého původu

18.12.2018 14:16

Státní veterinární správa odhalila v řeznictví v Chotěšově stovky kilogramů masa neznámého původu. Závažné problémy byly i v provozu.

1
12

Státní veterinární správa (SVS) pro Plzeňský kraj při kontrole řeznictví s občerstvením v Chotěšově u Plzně zjistila závažná pochybení. Jednalo se především o takřka 800 kg masa neznámého původu, výrobky s prošlou dobou spotřeby či provádění činností bez řádné registrace.

Kontrola veterinárních inspektorů byla zaměřena jak na samotný provoz řeznictví a občerstvení, tak i na skladovací prostory provozovny. Právě ve skladu odhalili inspektoři nejvážnější závady. V chladicím boxu se skladovalo bourané nebalené vepřové maso neznámého původu v celkovém množství 514 kg. Mezi dalšími skladovanými potravinami bylo zjištěno takřka 280 kg mrazených potravin neznámého původu. Konkrétně se jednalo o nebalená husí prsa (155 kg) a nebalené hovězí ořezy (125 kg). Další závadou, na kterou veterinární inspektoři při kontrole skladu narazili, bylo necelých 28 kg zmrazených kuřecích prsních řízků s prošlým datem spotřeby navíc skladovaných při nesprávné teplotě. Kvůli uvedeným pochybením ve skladové části veterinární inspektoři znehodnotili potraviny barvou a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady prodejce.

Ani kontrola provozní částí se neobešla bez problémů. V provozovně probíhaly činnosti, které nejsou krajskou veterinární správou registrované, konkrétně se jednalo o výrobu tepelně opracovaných masných výrobků, porcování bílého masa a bourání červeného masa. Další závažnou závadou bylo, že provozovatel neodebíral v souladu s evropskými předpisy z vyráběných masných polotovarů vzorky k laboratornímu vyšetření, kterými se prokazuje jejich zdravotní nezávadnost a ověřuje se, zda jejich výroba probíhá za dodržení hygienických zásad. Ve správním řízení hrozí provozovateli za nejzávažnější pochybení pokuta podle zákona o potravinách až do výše 50 milionů korun.

FOTO: Státní veterinární správa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24