QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Rokycanech se rozhořel boj o stromy v Jiráskově ulici, čeká ji rekonstrukce

17.05.2019 13:53

Ve velkou diskusi se proměnily plány na rekonstrukci Jiráskovy ulice v Rokycanech. Zejména pak chystané kácení stromů v rámci stavby. Přinášíme podrobnosti!

P1090521

Velký rozruch na sociálních sítích způsobily nepřesné informace o tom, že rokycanská radnice plánuje vykácet všechny stromy v Jiráskově ulici a ulici Svazu bojovníků za svobodu kvůli tomu, aby tam vznikla parkovací místa.

Město už téměř deset let připravuje společně s Plzeňským krajem rozsáhlou rekonstrukci zmiňovaných ulic. Její součástí je sice i vznik nových parkovacích míst, ale také rozsáhlá výsadba zeleně. Pokud by k rekonstrukci ulic nedošlo, zmizí z některých úseků časem stromy úplně. Některé z nich dožívají, jiné jsou ve špatném stavu anebo jejich koruny zasahují do průjezdních profilů. V současné době je ale nelze nahradit novými kvůli ochranným pásmům podzemního vedení inženýrských sítí, například telefonních. Ty se budou právě při rekonstrukci překládat, aby vznikl prostor pro novou alej.

"Rokycanská radnice má platná povolení na kácení stromů a samotný projekt řeší dlouhá léta. V současné době se zpracovává projektová dokumentace pro stavební povolení, pak se musejí uvolnit peníze z rozpočtu města i kraje a nejdřív příští rok začne stavba,“ říká starosta Rokycan Václav Kočí a upozorňuje, že není v plánu pokácet všechny stromy a už vůbec ne bez náhrady.  

Projekt hledá kompromis mezi vznikem nových parkovacích míst, která požadují obyvatelé Rokycan, i zachováním zelených ploch. "Výsadba, která je v plánu v rekonstruovaných úsecích, bude jednou z nejrozsáhlejších výsadeb ve městě. V Jiráskově ulici plánujeme nově vysadit asi sedmdesát lip,“ doplňuje starosta.

Zdroj: Město Rokycany

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24