V Sulislavi nahrazují kluci zvony, tradici drží už dvě stovky let - FOTKY A VIDEO!

20.04.2019 9:38

Sulislavská kronika obsahuje zprávy několik stovek let staré a jedna z nich připomíná i dodržování tradic. Například v 18. století je i zpráva o rachtání před velikonočními svátky...

IMG_0469
IMG_0469IMG_0460 (2)IMG_0457IMG_0460IMG_0462IMG_0466IMG_0471IMG_0473IMG_0475IMG_0477

Zelený čtvrtek je pro sulislavské chlapce znamením, že jim začíná perná práce! Přesně v poledne se musí vydat obcí s rachtačkami a trakárky, aby nahrazovali zvuk zvonů, které odletěly – podle tradice – do Říma.

Letos je kapitánem skupiny patnáctiletý Martin Capouch. Také proto dostal do péče jednu z nejstarších řehtaček obce. „Ta  pamatuje několik generací, takže ji pečlivě schováváme. Já sám jsem chodil jako dítě rachtat a dodnes na to rád vzpomínám,“ uvedl starosta obce Milan Strohschneider.

Staré kousky se uchovávají jak vzácnost, ale přibývají i nové. „Každý nemá tu možnost, aby něco takového podědil, proto jsme pár nových trakárků také vyrobili s místostarostou podle těch původních a rozdali je klukům, kteří neměli,“ vysvětlil starosta.

Martin Capouch rachtačku opatruje a nejen ji, také své mladší svěřence. „S těmi nejmenšími chodí i příbuzní. Někdy nás chodí deset, někdy patnáct i více. Naše cesta obcí trvá kolem třiceti minut,“ říká kapitán Capouch.

Chlapci museli obejít celou vesnici, to samé je čeká několikrát denně v pátek a ráno v sobotu naposledy, to jdou v 6 hodin. V osm si už jdou do vsi pro vajíčka. Jsou prvními v okrese, kdo má výslužku.

 

Foto a video: Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24