QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Touškově upečou chleba ve staré farní peci - FOTKY!

19.09.2020 7:01

Ve staré farní peci z roku 1746 v Touškově opět zaplápolá oheň, a to v neděli 20. září. Návštěvníci uvidí pečení bochníků chleba podle staré receptury. Nebude chybět ani ochutnávka či zajímavá výstava.

Screen Shot 09-11-20 at 10.30 AM
Screen Shot 09-11-20 at 10.30 AMScreen Shot 09-11-20 at 10.31 AM 001Screen Shot 09-11-20 at 10.31 AM 002SlavnostiChleba_webScreen Shot 09-11-20 at 10.31 AM

V neděli odpoledne se můžete vydat do Města Touškov, kde na místní faře budou péci chleba podle tradiční receptury ve staré farní peci.

Začátek akce s názvem Slavnosti chleba je ve 13 hodin, kdy se začnou do pece sázet připravené bochníky, současně bude také zahájena prohlídka černé kuchyně na touškovské faře.

Více uvádí Kateřina Duchková za pořádající spolek Náš Touškov. "Pec jsme po letech opět rozpálili v loňském roce, a to po více než sto letech. Samotná pec je na faře už od roku 1746 a století se nepoužívala. Zkusili jsme upéci chleba, trochu jsme se báli výsledku, ale nakonec vše bylo úspěšné. Chléb upečený tradičním způsobem měl zcela jinou chuť, kůrka farního chleba byla křupavá a voněla po uhlících. Pekař Roman Sebera, naplnil pec největším počtem bochníků a i přesto se na všechny návštěvníky nedostalo," vzpomínala Duchková na loňský rok.

Na akci se prý dlouho vzpomínalo v dobrém, a proto se spolek rozhodl pokračovat i letos. A termín padl na 20 září.Letos se upečou dvě pece plné chleba a snad už to bude dost pro všechny. Budeme péct i tradiční české buchty plněné tvarohem a povidly, navíc chystáme překvapení, které nechceme prozradit. Největší obavou je nyní  covidová situace, která se stále vyvíjí a upravuje nařízení, ale jedná se o venkovní akci a věříme, že vše bude v pořádku. V nejhorším případě prodáme farní chléb a lidé si jej ochutnají až doma. Výzvu upéct chleba přijal opět zkušený pekař Roman Sebera, jehož zajímá starý způsob pečení," dodala Kateřina Duchová a zve širokou veřejnost.

PROGRAM NEDĚLNÍHO ODPOLEDNE U TOUŠKOVSKÉ FARY

- 13:00 hod. sázení bochníků do pece a zahájení prohlídek

- posezení s reprodukovanou hudbou

- ochutnávka touškovského žitného chleba

- vytažení bochníků z pece - 30 ks / limitovaná dávka

- pečení českých buchet

- cca 14:30 hod rozkrojení vychladlých farních bochníků

- ochutnávka prvních krajíců chleba z farní pece

- ochutnávka českých buchet

- chystáme pro Vás paštiku, škvarky i pivo

- 18:00 hod. předpokládané ukončení akce

 

Foto: archiv Náš Touškov

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24