QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku je nové minimuzeum Karla Gotta

27.09.2020 9:05

V sobotu 26. září otevřela starostka Alena Manková slavnostně malé muzeum věnované vzpomínce na Karla Gotta, který hospůdku často navštěvoval. Bude to již rok, co Karel Gott zemřel.

PA280036

Do této malé vesničky u Radnic mistr často jezdil. Jeho rodiče tam jsou pochováni, často také navštěvoval místní hospůdku.

Když se obyvatelé Újezdu u Svatého Kříže před pár lety dozvěděli, že Karel Gott onemocněl rakovinou, vysadili nedaleko kostela lípu. Ta mu měla dodávat sílu. Práve u lípy se sešli obyvaté znovu, aby si tentokrát připomněli, že za pár dnů to bude již rok, co Karel Gott zemřel. Při této příležitosti starostka Alena Manková odhalila pamětní desku s vlastnoručním podpisem Karla Gotta.

V budově hospody, do které Gott často chodil, otevřeli místní minimuzeum a speciální místnost věnovanou pěvecké hvězdě.

„Napadlo nás to na jaře, kdy jsme v době koronavirové téměř nikam nemohli. Nejprve jsme se rozhodli v místnosti bývalého mandlu udělat  minimuzeum. Protože jsme se nemohli setkávat osobně, lidé mi nosili historické věci ke dveřím domu. Čistili jsme je, připravovali, obvolávali jsme dárce a děkovali jim. Tak vznikla Svaťácká sednice. Protože se do ní vše nevešlo, začali jsme dávat exponáty i do vedlejší místnosti, kde zasedá naše zastupitelstvo. A pak přišel další nápad – udělat vzpomínkovou místnost Karla Gotta,“ promluvila starostka Alena Manková.

Naposledy Gott vesnici navštívil loni v létě při natáčení dokumentu Karel, který půjde brzy do kin.

Vzpomínková místnost bude otevřena během provozní doby zdejší hospody, která je ve stejné budově.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24