V zoo se chystá nová expozice s altánem. Zchátralý zahradní domek šel k zemi – FOTO

04.03.2020 9:03     09.03.2020 11:20

Novou atrakcí se stane altán se závojnatkami. Během jediného dne se podařilo odstranit zchátralý zahradní domek. Na demolici dohlížel náměstek primátora Roman Zarzycký.

zoo1a
zoo1a1234513456

Stavební ruch panuje v těchto dnech v plzeňské zoo. V prvním březnovém týdnu odstartovaly stavební práce v Asijské zahradě nad schodištěm a ve venkovním výběhu šimpanzů učenlivých. "Omezení potrvá delší dobu, raději si plánujte prohlídku vedlejších expozic,“ upozorňuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

V Asijské zahradě se návštěvníci dočkají rozšíření prostoru přístupného veřejnosti. "V posledních letech tento prostor využívali pouze naši botanikové a veřejnost zde přístup neměla. Byla tedy odstartována poslední fáze dokončení Japonské zahrady,“ dodává Martin Vobruba. V okolí altánu přibydou  kamenné prvky typické pro japonskou a čínskou zahradní architekturu.

"Současný zahradnický domek nahradí altán ve stylu asijské zahradní architektury pod názvem „Altán plovoucích ryb“, který je koncipován jako oddechový, meditační a relaxační prostor,“ popisuje novinku provozní náměstek ředitele Radek Martinec s tím, že uvnitř zájemci uvidí ukázku typického chovu ryb – závojnatek v devíti kameninových nádobách s centrální bonsai krajinou. Nový chodník rovněž zpřístupní Asijskou zahradu osobám se sníženou pohyblivostí a orientací.

"Podstatné je i to, že v tomto místě vznikne kromě dokončení japonské části také bezbariérový přístup do zoo, který se mi podařilo prosadit do rozpočtu města na letošní rok," připomíná první náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký, který demolici zahradního domku z první poloviny minulého století osobně sledoval.

V expozici šimpanzů se nově objeví blokační voliéra. "Zajistí další možné separační prostory, pohodlí a bezpečí pro seznamování nových členů skupiny. Nová voliéra poskytne také lepší kontakt šimpanzů s jejich ošetřovateli a v neposlední řadě mnoho dalších prostorových možností - lezení, šplhání ... podobné těm, které poskytují stromy v přírodě,“ vysvětluje mluvčí Martin Vobruba.

Do budoucna zoo chystá i úpravu výběhu lvů berberských. Expozice, kde návštěvníky od zvířat odděluje vodní příkop a elektrické ohradníky, funguje od roku 2002. Úpravy jsou nutné kvůli zpřísněným pravidlům pro chov velkých šelem.

V plzeňské zoologické a botanické zahradě odstartovala od března hlavní návštěvnická sezona. V praxi to znamená zejména rozšíření každodenní otevírací doby od 8  do 19 hodin. Pokladny mají otevřeno do 18 hodin. Sezona Dinoparku začne tradičně v dubnu, zoovláček se vrátí tradičně v červnu.

FOTO, VIZUALIZACE: zooplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24