Ve čtvrtek vyvrcholil srovnávací výcvik policejních jednotek – FOTKY

08.10.2021 14:51

Včera 7. října společný výcvik jednotek vyvrcholil taktickým cvičením pod názvem AMOK – útok aktivního střelce. Do taktického cvičení byly zapojeny všechny složky integrovaného záchranného systému i Armáda ČR.

výcvik jednotek, foto-pčr_8
výcvik jednotek, foto-pčr_2výcvik jednotek, foto-pčr_3výcvik jednotek, foto-pčr_1výcvik jednotek, foto-pčr_4výcvik jednotek, foto-pčr_5výcvik jednotek, foto-pčr_6výcvik jednotek, foto-pčr_7výcvik jednotek, foto-pčr_8výcvik jednotek, foto-pčr_9výcvik jednotek, foto-pčr_10výcvik jednotek, foto-pčr_11

Tento týden od 4. do 8. října prošli společně pořádkové a zásahové jednotky Policie ČR, bavorské a spolkové německé policie srovnávacím výcvikem.

Čtvrtý blok společného výcviku pořádkových a zásahových jednotek se uskutečnil včerejšího dne v Plzni u Velkého Boleveckého rybníku. Jednalo se o cvičení nazvané AMOK – útok aktivního střelce. Do taktického cvičení byly zapojeny mimo jiné všechny složky integrovaného záchranného systému i Armáda ČR. Cílem rozsáhlé akce bylo procvičit vzájemnou spolupráci a koordinaci činností a postupů všech zúčastněných složek.

Figuranti měli za úkol simulovat účastníky povolené technopárty na Ostende, na které došlo ke střelbě ze strany tří přítomných mužů. Pachatelé střelbu primárně zaměřili na policejní hlídku a přivolané zdravotníky, kteří zde společně poskytovali první pomoc ženě, jež měla zdravotní komplikace. I přes okamžitou první pomoc se ji nepodařilo zachránit.

Pachatelé následně zahájili útok na osoby v jejich okolí. Na místo byly proto přivolané dostupné síly a prostředky za účelem eliminace pachatelů, zejména další družstva pořádkových jednotek a zásahová jednotka, na pomoc přijeli i němečtí policisté a příslušníci armády. Dva z pachatelů byli při zákroku usmrceni, jeden byl zraněn. Dalších 13 osob bylo při útoku střelců usmrceno a téměř 30 osob bylo zraněno.

Do akce byl zapojen vrtulník letecké záchranné služby i vodní záchranná služba.

„V průběhu cvičení nenastala žádná mimořádná situace, která by jej narušila, a nikdo z účinkujících neutrpěl žádné zranění. Dnes dopoledne policisté celý výcvik ukončili. Nabyli díky němu nové zkušenosti a procvičili si vzájemnou spolupráci a koordinaci, a to nejen mezi jednotlivými družstvy zúčastněných jednotek, ale i se svými německými kolegy," sdělila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

 

foto: PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24