QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve finále Sportovních her mateřských škol v Plzni se utkají stovky dětí

20.05.2019 14:56

Finále Sportovních her mateřských škol v Plzni bude hostit atletický stadion na Skvrňanech. Areál vezmou útokem stovky dětí. Do finále se dostalo celkem 24 mateřinek.

170516_Sportovni_hry_MS

V úterý 21. května se na Atletickém stadionu města Plzně uskuteční finále čtvrtého ročníku Sportovních her mateřských škol. Oficiální zahájení je naplánováno na 8:45, vyhlášení výsledků proběhne v 11:45 hodin.

Do finále se probojovalo celkem 24 mateřských škol, soutěžit bude více než 500 dětí. Jedná se o největší akci pro děti předškolního věku na území města Plzně. V případě nepříznivého počasí je připravena varianta, že se sportovní hry uskuteční v hale plzeňského sportovního gymnázia a týmové štafety v atletickém tunelu na stadionu ve Skvrňanech.

"Děkuji především Nadaci sportující mládeže za organizaci tohoto projektu, díky kterému mohou děti z mateřských škol zažít atmosféru sportovních soutěží. Akce nám ovšem pomáhá i zjistit, jaké jsou pohybové dovednosti našich předškoláků. Oceňuji především výběr disciplín sportovních her, kterými jsou hod do dálky, člunkový běh 4x6 metrů, skok z místa snožmo, přeskakování a podlézání překážky a navíc týmová běžecká štafeta šestičlenných družstev. Při sportovních hrách zajišťujeme také dětem zdravou svačinu, aby si uvědomily, že pro zdraví je nutné nejen sportovat, ale také se zdravě stravovat,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová, která podpořila děti již při kvalifikačním kole v únoru.

Na území čtyř největších plzeňských obvodů se v polovině února uskutečnila kvalifikační kola, kterých se zúčastnilo více než tisíc předškoláků ze 41 mateřských škol. Z každého obvodu postoupily do finále čtyři nejlepší, které doplňují školky z ostatních městských obvodů, mimo soutěž budou startovat dvě školky z Přeštic. Tým mateřské školy ve finále sportovních her je tvořen šesti dětmi a dvěma náhradníky a jako doprovod můžou mít až 20 spolužáků, pro které je připraven doprovodný program.

"Sportovní hry mají i přesah akademický, do organizace jsou zapojeni studenti oboru mateřských škol z Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a na základě získaných výsledků jsou zpracovány závěrečné práce. Každé dítě, které bude reprezentovat svoji školku na finále, získá cenu a pro všechny zúčastněné školky jsou připraveny sportovní ceny (žíněnky, dětské překážky) za více než 150 tisíc korun,“ vysvětlil Přemysl Švarc, vedoucí magistrátního odboru sportu.

Akce vznikla na popud Nadace sportující mládeže a pořádá ji město Plzeň ve spolupráci s o.p.s. Pohyb a zdraví.

Zdroj: Magistrát města Plzně, Adriana Jarošová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24