QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve věku 102 let zemřel legendární cestovatel Miroslav Zikmund

02.12.2021 12:20     02.12.2021 14:50

Zemřel legendární cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Za svého života procestoval se svým přítelem Jiřím Hanzelkou více než sto zemí, vydal mnoho knih i získal medaili od prezidenta Václava Havla.

Miroslav Zikmund_plzen.eu

Snad všichni znají dvojici Zikmund a Hanzelka, přátele, kteří společně procestovali svět. Plzeňský rodák a slavný cestovatel Miroslav Zikmund zemřel ve středu 1. prosince ve věku 102 let.

Narodil se 14. února 1919, pět měsíců po vzniku první republiky v Úslavské ulici 31 v Plzni na Slovanech. Na jeho rodném domě byla u příležitosti jeho 80. narozenin odhalena pamětní deska. Ve stejném roce bylo Miroslavu Zikmundovi uděleno čestné občanství města Plzně. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. Pobýval v Africe a za svůj život se setkal s prezidenty, Gagarinem i Hillarym. V roce 1999 převzali oba cestovatelé od prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy II. stupně. Na svých cestách s Hanzelkou proslavili také automobil Tatra 87, ve kterém podnikli cestu do Afriky a Jižní Ameriky.

„S obrovským smutkem jsme v Plzni přijali zprávu o úmrtí našeho významného rodáka Miroslava Zikmunda,“ reagoval primátor města Martin Baxa. „Miroslav Zikmund byl odvážný nejen na svých cestách, ale i v životě. Cestovatelské duo Zikmund a Hanzelka přineslo generacím Plzeňanů i Čechoslováků neuvěřitelné zážitky. Jejich cesty umožnily občanům pohled do světa, do kterého se sami podívat nemohli. Miroslav Zikmund byl také člověkem, který se stal obětí komunistického režimu. Jeho statečné postoje v roce 1968 vedly k tomu, že komunisté mu zakázali na 20 let přinášet lidem radost a poznání,“ zavzpomínal na Miroslava Zikmunda Martin Baxa, který ho v roli primátora přivítal v Plzni v lednu 2014. Tehdy slavný cestovatel navštívil své rodné město u příležitosti uvedení hry Palubní deník Hanzelky a Zikmunda. „Jsem rodilý Plzeňan, ale volbou Moravan. Šedesát let žiji ve Zlíně, ale do Plzně jezdím rád,“ prohlásil tehdy Miroslav Zikmund na plzeňské radnici.

Plzeň k uctění jeho památky zřídila v mázhauzu radnice na náměstí Republiky kondolenční místo, kam mohou občané od 2. prosince přicházet zapisovat své vzpomínky na cestovatele či vzkazy jeho rodině. Na radnici vlaje černý prapor. Primátor Plzně Martin Baxa zašle rodině Miroslava Zikmunda osobní kondolenci.

V Plzni je od roku 2014 jako trvalá připomínka legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda expozice v zoologické zahradě v prvním patře části Světa v podzemí. Dominantou výstavy je sto velkoformátových černobílých snímků z asijského putování, které doplňují věci cestovatelů, jako je spacák, lyže, boty nebo fotoaparáty.

 

foto: plzen.eu

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24