QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Věc Makropulos – mimořádný operní zážitek poprvé v Plzni!

13.10.2021 12:22

Divadlo J. K. Tyla zve na premiéru Janáčkovy opery Věc Makropulos, která bude vůbec poprvé v Plzni již tuto sobotu 16. října od 19 hodin. Opera se stejně jako původní dílo Karla Čapka dotýká otázek věčného života.

01_Makropulos-originaly-2477

Touha po věčném životě provází lidstvo od pradávna. Slavné Čapkovo dílo si však pohrává s myšlenkou, zda může kýžená nesmrtelnost člověku přinést opravdu štěstí. Není právě ono vědomí nevyhnutelného konce to, co člověka naplňuje? O tom ví své Emilia Marty neboli Elina Makropulus. Ženu unavenou dlouhým životem, ztvární sólistka operního souboru Ivana Veberová.

„Čapkova hra Janáčka nesmírně zaujala, vždyť se jednalo o zajímavou ženu. A působivý ženský osud se táhne jako červená nit všemi Janáčkovými operami,“ přibližuje vznik opery dramaturg Zbyněk Brabec a pokračuje: „Aby operu mohl komponovat, musel mít souhlas autora, tedy Karla Čapka. Přestože si Čapek myslel, že jeho hra není vhodná pro operu, Janáčkovi souhlas nakonec udělil.“

„Pro zajímavost můžeme dodat, že Věc Makropulos je první operou, ve které se telefonovalo, a že prvním Jaroslavem Prusem byl Zdeněk Otava, dědeček režiséra Věci Makropulos a ředitele divadla Martina Otavy,“ dodává Zbyněk Brabec.

Janáčkovo nezaměnitelné dílo se v Plzni představí úplně poprvé před diváky 16. října ve Velkém divadle, a to v režii ředitele divadla Martina Otavy a v hudebním nastudování šéfdirigenta Norberta Baxy.

 

foto: DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24