QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velbloudí kráska plzeňské zoo dostala jméno! Přivítejte Aiko - FOTKY

17.09.2019 13:56

Nejnovějším velbloudím přírůstkem plzeňské zoo je samička, která se narodila v dubnu letošního roku. Teď se dočkala křtin. Přivítejte krásnou Aiko!

krtiny-velbloudice-aiko- (2)
krtiny-velbloudice-aiko- (2)krtiny-velbloudice-aiko- (3)krtiny-velbloudice-aiko- (1)krtiny-velbloudice-aiko- (4)krtiny-velbloudice-aiko- (6)krtiny-velbloudice-aiko- (5)krtiny-velbloudice-aiko- (7)

Velbloudí slečna přišla na svět na konci dubna letošního roku. Narodila se jako premiérové mládě samici Kayle, zároveň se stala v pořadí již dvacátým odchovávaným velbloudem plzeňské zoologické zahrady.

"Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v plzeňské zoo na Lochotíně rokem 1994, dovozem samic Goldie a Gappy z Liberece a samce Haštala z Ústí nad Labem. Stali se velmi populárními a v roce 1997 se narodilo první mládě, Josefína. Po čase nahradil Haštala samec Mulisák a oba se dosud zasloužili o 19 mláďat," říká k chovu velbloudů mluvčí zoo Martin Vobruba.

Křtiny významných nových přírůstků jsou v zoo v Plzni tradicí. U mláďat velbloudů to navíc v souvislosti s plzeňskou symbolikou platí dvojnásobně. "Některá křtili i zajímaví kmotři, jako hráči FC Viktoria Plzeň nebo Horkýže Slíže. Josefínu dokonce v roce 2018 přijali za svou metaloví muzikanti ze skupiny Nightwish. Velbloudi jednohrbí i dvouhrbí byli v Plzni chováni průběžně od éry zoo v Doudlevcích od 50. let," dodává mluvčí zoologické zahrady. Novou samičku v úterý pokřtila radní města Lucie Kantorová, dostala jméno Aiko.

V současnosti doplňuje samce Mulisáka právě čerstvá maminka Aiko samice Kayla ze Zlína a nově přivezená roční samice ze Zoo Ostrava Terezka.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24