QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velhartický hřbitov táhne milovníky záhad. Magické místo opřádají legendy - FOTKY

04.11.2019 10:23

Kostel sv. Máří Magdalény u Velhartic s přilehlým hřbitovem se obecně považuje za jedno z nejděsivějších míst v republice. Milovníci záhad si tam opravdu přijdou na své...

IMG_4323l
IMG_4323lIMG_4334lIMG_4336-l

Kostel svaté Máří Magdalény obklopený hřbitovem u Velhartic na Klatovsku láká už celou řadu let milovníky záhad a mystických úkazů. K místu se vztahuje hned několik legend a pověstí. Nejspíš nejznámější ze všech je příběh z balady Svatební košile od Karla Jaromíra Erbena.

Dívka jednoho z padlých vojáků se údajně nedokázala smířit se smrtí přítele a stále dokola odmítala jiného nápadníka. Ten pak ze msty tajemným rituálem oživil vojákovu mrtvolu, aby se vydal pro svou milou, aby a uvěznil jí. Hřbitov má podle všeho stát na místě bývalého pohřebiště z časů Velké Moravy a děsivý příběh se zde měl odehrát krátce po tomto období. K oživovacímu rituálu mělo podle některých zdrojů dojít v jihovýchodní části hřbitova.

K samotnému kostelu se váže i další legenda. Jeho štít obsahuje několik tmavých skvrn, které mají při pozornějším prozkoumání připomínat tvář dívky. Skvrny vystupují i přes malby a nátěry. Podle některých jde právě o tvář dívky, kterou unesl umrlec. Podle jiných pověstí jde o hradní paní nebo jinou ženu, která nedaleko kdysi tragicky zahynula.

Nejvíce negativní energie se prý soustřeďuje v kamenném kříži, který je zasazený do dlažby v bočním vchodu do kostela.

Každopádně faktem zůstává, že kostel byl založený v roce 1373. Počátkem 16. století byla přistavěna severovýchodní část a v 19. století prošel významnou úpravou. K návštěvě skutečně láká ve velkém nejen milovníky tajemna, ale i turisty, kteří se chtějí jen přesvědčit, zda má místo opravdu magickou atmosféru.

Před několika lety se ho dokonce rozhodli prozkoumat milovníci záhad Paranormal tým z. s. společně se skupinou Vyšetřovací Tým Paranormálních Jevů. Údajně se během svého zkoumání opravdu stali svědky kinetické anomálie.

 

 

IMG_4334l

 

FOTO: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24