QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velká voda ohrožovala labutě, zakročit museli i hasiči - FOTKY

16.05.2021 8:44

Deště, které za posledních několik dní způsobovaly komplikace na silnicích i ohrožovaly stav nemovitostí, přidělávají starosti i zvířecím záchranářům.

Ohrožené labutě vodou4
Ohrožené labutě vodou1Ohrožené labutě vodouOhrožené labutě vodou2Ohrožené labutě vodou4Ohrožené labutě vodou3Ohrožené labutě vodou5Ohrožené labutě vodou6

Situaci řeší záchranáři nejen na Radbuze, ale i na Berounce a rybníku Nováček. "Od čtvrtka 13. května řešíme zabezpečení hnízd labutí velkých na rozvodněných tocích Plzeňského kraje. Zatímco někde se už labutí mláďata vylíhla a před velkou vodou je rodiče odvedli do bezpečí, na řece Radbuze náš „sportovní trenér“ rychlostních kanoistů se svou partnerkou stále ještě na potomky čeká. Samice sedí na čtyřech vejcích na hnízdě pod DEPEM a každý, kdo jde kolem, s napětím sleduje, jak voda stoupá," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Monitoring provádí společně s s kolegou Petrem Vicendou z povodí Vltavy, tak Dagmar Svobodovou z OŽP MMP a mají proto přesné informace každý den. Záchranářům pomáhají i kolegové od Městské policie Plzeň a pravidelně kontrolují hnízdo, zejména v noci. "Doslova na poslední chvíli hnízdo námi kroužkovaného páru labutí se šesti vejci zachraňovali v pátek dopoledne na řece Berounce pod Zvíkovcem místní dobrovolní hasiči s naším kolegou Jiřím Segečem (Odloučené pracoviště DES OP - ZSŽ Kožlany). Bohužel samice seděla na vejcích už částečně ponořených ve vodě a na přesunuté náhradní hnízdo se zase pak odmítala vrátit," dodal Karel Makoň.

Foto: DES OP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24