QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velký plzeňský betlém se znovu objeví v mázhauzu radnice

05.12.2018 13:04

K adventu v Plzni neodmyslitelně patří Velký plzeňský betlém. Ten se jako každoročně objeví v mázhauzu radnice na náměstí. Máte figurku, kterou byste chtěli betlém rozšířit?

DSC_2029

Velký plzeňský betlém vzniká už osmnáct let. V roce 2000 první "obyvatele" vyrobila dvojice studentů. Ondřej Staněk se postaral o hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a o postavy Tří králů pak Ivana Směšná. Tradice se ujala a od té doby se postavičky hromadí jedna za druhou. 

Také v letošním roce mohou zájemci přispět novou postavičkou. "Podmínkou vstupu do betléma je samostojná figurka, znázorňující osobu samotného tvůrce zhruba 20 centimetrů vysoká z trvanlivého, tvrdého materiálu. Použít se dá dřevo, keramická hlína, modurit, přírodní materiály, technika kašírování a odlitky ze sádry, cínu, olova. Vše záleží na fantazii výrobce," infotmují organizátoři.

Každá figurka je řádně registrována v kronice a organizátoři se netají vizí světového rekordu v počtu postaviček. K projektu se může zapojit kdokoliv. Už teď nové sošky přijímají v Muzeu strašidel. Samotný Velký plzeňský betlém bude na radnici k vidění od 15. prosince až do 6. ledna příštího roku.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24