QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Věznice na Borech má nové pracoviště. Využijí ho přísně střežení vězni - FOTKY

18.03.2019 14:57

Věznice v Plzni na Borech má za sebou poměrně rozsáhlou rekonstrukci. Opravené prostory budou sloužit jako pracoviště pro vězně ve vysokém stupni zabezpečení.

foto-qap-cz (9)
foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (31)

Rozsáhlé opravy vyšly na víc jak 2 a půl milionu korun. Vedení věznice tak díky těmto prostorům nabízí práci i vězňům, kteří nesmí pracovat mimo areál.

V nových prostorech budou pracovat odsouzení, kteří jsou ve vysokém stupni zabezpečení. To znamená ti, kteří nemohou pracovat nikde mimo areál věznice. Trest si většinou odpykávají za násilné činnosti nebo za trestné činy s vysokou škodou. "Kapacita je 40 až 80 odsouzených v jednosměnném nebo dvousměnném provozu. Bude zde firma z Plzně, se kterou už máme dobré zkušenosti. Vlastní činnost odsouzených v tomto prostoru bude probíhat od 1. dubna tohoto roku," říká zástupce ředitele věznice Martin Černý.

Vězni budou na novém speciálním pracovišti zpracovávat součástky pro letecký průmysl. "Historicky to bylo nejspíš ubytovací zařízení. Teď už ale byly prostory v dezolátním stavu, od protékající fasády po promoklou podlahu. Nebylo tady možné provádět žádný druh práce," vysvětluje ředitel věznice Petr Vlk.

Náklady na rekonstrukci této části věznice činily bezmála 2 517 062 korun. Na opravách se podílelo 29 odsouzených, kteří zde celkem odpracovali 4 082 hodin. Jednalo se o osoby narušené toxikomaniemi. V rámci jejich práce byla zajištěna právě oprava podlah, oprava oken, výroba katrů, elektroinstalace, zednické práce, výmalba a úklid. Na základě této svépomoci ušetřila věznice zhruba 1 171 751 korun. Další práce pak zajistily odborné firmy. "S rekonstrukcí se začalo v září 2016. Nicméně došlo k technologickým komplikacím, takže se ta akce protáhla," doplňuje ředitel věznice s tím, že firma nyní začne jednotlivé místnosti vybavovat pracovními pomůckami.

foto-qap-cz (10)

Do nových prostor už se těší i samotní vězni...

Věznice v Plzni na Borech má aktuálně 1434 vězňů, a to včetně těch, kteří jsou momentálně ve vazbě. Pracují zhruba čtyři stovky z nich. Největší zájem je samozřejmě o práci na venkovních pracovištích. Tam by se ovšem ti, kteří budou využívat nové prostory, nikdy nedostali.

Do nového prostředí se tak těší i samotní vězni, kteří nyní pracují na jiném místě v rámci věznice. "Pracuji tady od loňských Vánoc. Určitě chci pracovat, protože se tady dá vydělat na nákupy v kantýně i na dluhy. Hlavně si tím zaplatím také výkon trestu. Teď montujeme díly do vzduchotechniky. Dá se to naučit, člověk se postupně zapracuje. Určitě bych přivítal dvousměnný provoz, zatím pracujeme od 6 do 2 hodin odpoledne," říká René, jeden z odsouzených, který si odpykává osm a půl roku za kšeftování s drogami.

Práce ve výkonu trestu je pro odsouzené nejen finanční pomocí. "Určitě je to dobré, protože vás to vytrhne i z toho běžného života ve vězení," dodává Filip, který je za mřížemi pro změnu kvůli porušení podmínky. Původní trest za přepadení si odpykal v Kynšperku nad Ohří a dostal se z něj na podmínku po půlce trestu. Díky drobné krádeži se pak opět ocitl ve vězení.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24