QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Virtuální realita ve vzdělání není budoucností. Brzy zamíří do škol v Plzni

30.11.2021 11:05

Exkurze do vesmíru nebo nebezpečný pokus v hodině chemie. To jsou jedny z mnoha příkladů využití virtuální reality, která míří v pilotním projektu na Boleveckou základní školu a 14. základní školu v Doudlevcích.

1
123456

„Moderní technologie jsou v dnešní době součástí života a dětem jsou přirozeně mnohem bližší než nám, kteří jsme vyrůstali o pár desetiletí dřív. Chceme toho využít a v mnohem větší míře vřadit takové technologie do výuky. Virtuální realita nabízí neomezené možnosti, můžete si představit výlet do deštného pralesa v hodině biologie, exkurzi do 17. století v hodině dějepisu nebo se proměnit v krvinku putující po lidském těle,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa.

Hlavním benefitem virtuální reality je bezesporu fakt, že školákům zprostředkuje zážitek konkrétní látky, který v místních podmínkách nelze realizovat. Kromě atraktivních exkurzí do vesmíru je čekají i nevšední hodiny chemie.

Žáci se mohou přenést do chemické laboratoře, kde budou provádět nebezpečný pokus, bez jakéhokoli rizika. Na to, aby mohli pokus s VR brýlemi provádět, potřebují jen prostor kolem sebe, aby měli volný pohyb. Poté, co si brýle nasadí, učitel program spustí a hlas, který žáci uslyší, je bude v laboratoři pokusem provázet. Pokus mohou kdykoliv opakovat. Po skončení navážou s učitelem na normální výuku.

2

„Samozřejmě jsme připraveni na to, že učitelé mohou mít ze začátku obavy. My v Centru robotiky jsme připraveni být jim oporou a pomáhat jim v oblasti technické i metodické. Pro pedagogy navíc připravujeme ke každému pokusu pracovní a metodické listy, které mohou být další formou podpory, učební materiál pro žáky a podporu pro učitele,“ sdělila Martina Kupilíková, ředitelka Centra robotiky Správy informačních technologií města Plzně.

Plzeň na projektu spolupracuje se společností CIE Group. Tento projekt je také první v Evropě svého druhu. V současnosti je aplikace připravena pro ostrý provoz, ale čeká ji i další testování a případné inovace. Město navíc vyjednalo licencování pro další využití na městských školách, a to nejen na nich. Pokud se projekt, na kterém odborníci pracovali bezmála rok, osvědčí, radnice počítá s jeho rozšířením i na další městské základní školy.

Veškeré výukové programy, které firma v rámci virtuální reality ve výuce vytvoří, mohou být zdarma distribuovány také na všechny školy v kraji. Licence se přitom vztahuje i na programy, které budou vytvořeny pro jiného zadavatele, to znamená, že je město nemusí hradit, a přesto může používat,“ uzavřela radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

6

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24