QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vítr láme stromy, komplikuje situaci na silnicích

04.05.2021 17:48

Jak jezdit v silném větru a na co se připravit? Záleží na tom, odkud vítr fouká, ale obecně je nejnáročnější jízda se silným bočním větrem. Na silnicích se může také vyskytovat nafoukaný nepořádek.

Hasiči města Dobřany

Hasiči v Plzeňském kraji za dnešek evidují nárůst zásahů kvůli popadaným stromům. Ve 14:00 hodin řešili už 10 zásahů napříč krajem. "Krom zablokování průjezdu komunikací nedošlo k významnějšímu zásahu na spadlý strom," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Po třetí hodině odpolední už byla situace v kraji jiná. "Do této doby již 21 zásahů spojených se silným větrem (jednou šlo o zajištění ohrady v Šumavské v Plzni). Dále se jedná o stromy. Vlna zásahů začala na Tachovsku, pokračovala přes Domažlicko a Plzeň jih a nyní se přesunula na Klatovsko," dodal Petr Poncar.

Padlé stromy komplikovaly dopravu na silnici 19318 u Konstantinových Lázní na Tachovsku nebo u Dobřan, kde strom zasahoval do jízdního pruhu a hasiči ho tak museli odstranit.

Jízda v silné vichřici klade na řidiče a především techniku jízdy zvýšené nároky.  "Když jedete za jiným autem, schováte se do tzv. vzduchového pytle. Poznáte to tím, že najednou poklesne odpor vzduchu, jako byste začali jet z kopce. Za kamionem nebo autobusem to ale může vlivem víření vzduchu dost házet (hranatý tvar zadní části vozu je z hlediska aerodynamiky horší než splývající záď auta), takže udržujte větší vzdálenost," uvedla mluvčí policie Vendula Marečková. Velký pozor by si měli také řidiči dát při předjíždění.

Počítejte s tím, že na silnicích se nachází spousta nafoukaného nepořádku. Ve večerních hodinách, když už je tma, můžete předměty na silnici lehce přehlédnout.

Foto: Hasiči města Dobřany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24