Vláda reaguje na horšící se situaci, pro bezinfekčnost bude třeba plné očkování

01.07.2021 19:44

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na čtvrtečním večerním brífinku oznámil reakci vlády na zhoršující se situaci, mění se mimo jiné také pravidla pro cestovatele.

drive in ockování privamed (1)

Od pátku 9. července výrazně ubude lidí, kteří budou považováni za bezinfekční. Vláda přistoupila ke zpřísnění pravidel zejména kvůli šíření delta mutace, sleduje ale také situaci v okolních zemích.

Za chráněné před nákazou budou nově považováni jen ti, kdo dostali obě dávky ve dvoudávkovém schématu a po druhé dávce uplynulo více jak 14 dní. Nařízení, které je platné v současné době (bezinfekční jsou ti, kteří dostali první dávku před více jak třemi týdny), se již od příštího týdne zpřísní. Test bude nutný i po příjezdu ze zahraničí.

Reprodukční číslo epidemie ve středu opět překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. Opatření mají především zabránit nekontrolovanému šíření mutace delta.

Od 9. července bude pro všechny turisty nutný test při příjezdu do ČR. „Z jakékoliv země člověk přijede, tak musí být otestován,“ řekl Vojtěch. Po pobytu v zemích s nízkým nebo středním rizikem bude potřeba vyplnit příjezdový formulář a podstoupit alespoň antigenní test. Nic se nezmění na pravidlech pro rizikovější státy.

Plně očkovaní nebo ti, kteří prodělali covid ve 180denní lhůtě, se testovat nemusí. Že se lidé po příjezdu otestují, budou kontrolovat také zaměstnavatelé, kterým se zaměstnanec bude muset prokázat negativním testem.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24