QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda rozhodla o otevření maloobchodů od 10. května

29.04.2021 18:00

Ve čvrtek 29. dubna opět zasedala vláda a dohodla se na dalším rozvolňování. Ministr Havlíček potvrdil, že veškeré maloobchody se otevřou 10. května bez ohledu na počet nakažených.

vlada 29_4_plaga havlicek foto vlada_cz

"V plánu rozvolnění, který je v platnosti, bylo to, že 3. května se rozvolní tzv. služby tělové a péče o zvířata za podmínky testování. Platí, že tyto služby se v pondělí uvolňují," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Dále Karel Havlíček po dnešním zasedání uvedl, že maloobchody se s ohledem na aktuální čísla, která se pohybují 135 - 150 nakažených na 100 tisíc obyvatel, nemohou otevřít v avizovaném termínu 3. května. "Obchody budou definitivně otevřeny 10. května nehledě na to, jak bude faktor incidence klesat," uvedl Havlíček s tím, že se předpokládá, že už se počet nakažených bude blížit ke stovce nakažených na 100 tisc obyvatel.

Vláda se zabývala i testováním ve firmám, to bude nadále nutné. "Testování ve firmách bude pokračovat i po 30. květnu, na týdenní bázi bude pokračovat i v červnu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministr školství Robert Plaga uvedl další rozvolňování ve školství. Do škol a školek se budou děti postupně vracet i v ostatních krajích. Platí, že se v pondělí 3. května vrací rotačně do škol v Plzeňském kraji žáci 2. stupně. Do školek v Plzeňském kraji už děti chodí.

"Testovat se bude jednou týdně první stupeň, druhý stupeň se bude testovat dvakrát týdne. Ostatní přechází na režim 1 x týdně," uvedl dále ministr školství.

Pro sportování dětí budou moci rodiče podepsat čestné prohlášení. "Dohodli jsme se na využití čestného prohlášení rodiče, že dítě bylo posledních 72 hodin testováno. Apel od mě zní, aby rodiče nezneužívali čestné prohlášení," dodal Plaga.

foto: Vlada.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24