QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda schválila od pondělí rozvolnění části opatření

21.11.2020 10:00

Od pondělí, 30. listopadu 2020 bude v České republice platit čtvrtý stupeň v protiepidemickém systému. Čtvrtý stupeň sebou přinese uvolňování pro školská zařízení a zmírní se i délka zákazu vycházení.

virus-4898571_1920

Od pondělí 30. listopadu bude platit čtvrtý stupeň PES. Díky rozvolňování se do tříd mohou vrátit 9. třídy základních škol v běžném režimu, stejně tak i celý první stupeň základních škol. Druhý stupeň základních škol se bude střídat po týdnech po celých třídách. Obnoví se praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob a bude zmírněn zákaz vycházení až od 23:00 místo od současných 21:00. Vláda také rozhodla, že do obchodů budou moci rodiče s kočárky bez vozíku a s dětmi do šesti let bez ohledu na povolené počty. Od pondělí budou také moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Obřadů se bude moci účastnit až 20 lidí.

 

Na tiskové konferenci po jednání vlády bylo zmíněno pozitivní očekávání, že by již od 30. listopadu při setrvávajícím klesajícím tempu šíření covidu-19 mohl v České republice začít platit třetí stupeň. Třetí stupeň by přinesl především uvolnění pro obchody i restaurace.

Vicepremiér Karel Havlíček prozradil, že by o dalším rozvolňování mohl kabinet jednat již v polovině příštího týdne. Přeje si, aby měli podnikatelé pět dnů na možné uvolnění zákazu prodeje.

 

Covid-19 a blížící se Vánoce

Vláda slíbila, že prodej vánočních stromků, kaprů a ozdob bude možný. O každoročních vánočních trzích bude vláda jednat za týden, opatření se prý ladí s ministerstvy kultury a průmyslu a obchodu. Vše má být řízeno podle situace, kterou vykáže systém PES.


 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24