QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda se shodla na povinném očkování pro určité profese a podpoře zaměstnavatelů

29.11.2021 18:22

Zaměstnavatelé budou moci dál čerpat finanční pomoc na mzdy zaměstnanců v karanténě, rozhodla o tom vláda na jednání v pondělí 29. listopadu. Ústřední krizový štáb se také shodl na povinném očkování vybraných profesí.

covid-19-5080950_960_720

Program Antivirus A umožňuje zaměstnavatelům pokrýt státním příspěvkem 80 % mzdových nákladů na zaměstnance, a to až do výše 39 000 korun měsíčně, který byl poslán do karantény nebo do izolace. Vláda rozhodla o prodloužení jeho platnosti s tím, že dojde k prodloužení doby uznatelnosti výdajů programu do 28. února 2022. Dosud měl program Antivirus A skončit koncem letošního roku.

Celý program Antivirus pak byl rozhodnutím vlády prodloužen do 30. června 2022, což umožní až do tohoto termínu jednotlivé programy Antiviru v případě potřeby dále prodlužovat.

Vláda prodiskutovala také návrh Ministerstva zdravotnictví na novelu vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Povinně očkovat proti covidu-19 by se měly všichny osoby starší 60 let. Z vybraných profesí jsou to zdravotníci, sociální pracovníci, hasiči, policisti, vojáci a další ozbrojené složky.

Na základě dnešní diskuse vypracuje Ministerstvo zdravotnictví finální podobu novely, která projde dalším legislativním procesem, na jehož konci ji znovu posoudí vláda.

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24