Vláda zakázala volný pohyb!! V Plzeňském kraji je nakaženo 12 lidí

15.03.2020 23:41     16.03.2020 9:10

V neděli opět zasedla mimořádně vláda ČR a rozhodla ještě o zpřísnění preventivních opatření proti koronaviru. ČR je další evropskou zemí, která se ocitla v karanténě.

Vláda rozhodla s účinností od 16. 3. 2020 od 0:00 do 24. 3. 2020 do 6:00 o zákazu volného pohybu osob na území České republiky s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších nezbytných cest.

"Máme potvrzeno 293 nakažených pacientů, nárůst za dnešek je 33 % pacientů," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po zasedání vlády. Hejtman Josef Bernard uvedl v neděli večer pro ČT, že počet nakažených v Plzeňském kraji už stoupl na 11! V pondělí ráno už bylo potvrzených 12 případů (statistika MZČR).

Vláda doporučuje dodržovat odstup dva metry, přednostně využívat bezhotovostní styk. Doporučuje zaměstnavatelům, aby zadali práci zaměstnancům domů, pokud to jde.

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu: "Zakazuje se provoz ubytovacích služeb a provoz autoškol. Zakazuje se provoz samoobslužných prádelen.Zakazuje se přítomnost veřejnosti vnitřních i vnějších sportovišť. Elektroprodejny budou mít zakázány prodej."

Podle Romana Prymuly, náměstka ministra zdravotnictví, dramaticky narostl nárůst testování. Prymula tak po zasedání apeloval na lidi, aby se nechali testovat jen ti, kteří mají klinické příznaky. Testovací kapacity budou postupně narůstat.

Restaurace dále mohou prodávat z okénka, ale lidé se nesmí shlukovat před restaurací a posedávat zde, tak jako tomu bylo dosud.

Lidé mohou jít na procházku do přírody, ale doporučuje se jít pouze například s někým z rodiny a od ostatních dodržovat odstup. Je nutné minimalizovat pohyb lidí.

Na tiskové konferenci dále zaznělo, že nevypukne žádná policiejní represe, ale smysl je, aby si lidé konečně uvědomili, že je závažná krize a potřebujeme zastavit nárůst, aby Česko nebyla druhá Itálie.

"Je důležité, aby lidé měli co nejméně kontaktů," doplnil premiér Andrej Babiš s tím, že diskuse o seniorech se povede zítra. Dáe premiér upozornil, že je třeba zabránit přenosu. "Někdo může nakazit ostatní, může přenášet vir a ani o tom neví." 

Kompletní info najdete na stránkách vlády zde.

foto: Zasedání vlády 15. března - twitter Vláda ČR

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24