QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlaky do Německa pojedou rychleji. Rekonstrukce domažlické trati končí - FOTKY

05.12.2019 13:06

Průjezd vlaků Plzní ve směru od Prahy do Domažlic a Bavorska zrychlí druhá kolej, která přibyla ve zdejším železničním uzlu. Dnes na ni startuje běžný provoz.

1
123

Rekonstrukce domažlické železniční trati v uzlu Plzeň po dvou letech končí. Přibyla zde druhá kolej i nová zastávka Skvrňany.

Dnes kolem 17 hodiny skončí na druhé koleji výluka a začne běžný provoz. Tím se podstatně zrychlí průjezd vlaků Plzní od Prahy do Bavorska. Součástí projektu bylo i zprovoznění 1 500 metrů koleje od Jižního předměstí k nové odbočce Nová Hospoda.

"Do Vánoc nás ještě čeká zprovoznění druhé koleje chebské trati. V lednu bude podbita první kolej a dokončeno trakční vedení a chebská trať bude definitivně dokončena,“ připomíná David Sichrovský, ředitel stavby ze společnosti Swietelsky Rail CZ, že součástí nákladného projektu je i sousední trať na Cheb.

Celkem se v této třetí etapě postavilo a opravilo pět mostů a dva stavbaři demontovali. Došlo k přemístění zastávky Skvrňany, kde přibyl bezbariérový podchod a v Domažlické ulici k přesměrování části silnice mimo obytnou zónu. Stavbaři položili přes 10 kilometrů nových kolejí, zhruba 40 kilometrů elektrických kabelů a 7300 metrů trubního vedení. Trať nově lemuje téměř 1 200 metrů protihlukových stěn.

Třetí část modernizace nejdůležitější železniční křižovatky v regionu, jejímž investorem je Správa železniční dopravní cesty a město Plzeň, skončí úplně v dubnu příštího roku. Na jaře je ještě v plánu dokončení nové vozovky do areálu Adelardis a dojde také k úpravám všech přilehlých ploch včetně bývalé Domažlické ulice a chodníků u zastávky Skvrňany.

FOTO: Swietelsky Rail CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24