Vlk se objevil na Rokycansku! Zachytila ho fotopast – VIDEO

28.02.2020 10:24

Pohyb vlka zaznamenala v únoru fotopast v polesí Čilina. Podle odborníků se jedná o mladé zvíře, které se pohybuje samo a pravděpodobně hledá samici.

vlk_zima

Odborníci ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně, kteří se chovem vlků zabývají, po zhlédnutí videa potvrdili, že se jedná skutečně o vlka. Odhadují, že se jedná o mladé tříleté zvíře, které se pohybuje samo a pravděpodobně hledá samici.

"Nedomnívají se, že by na Rokycansku zůstával. Bude spíše inklinovat k rozsáhlejšímu lesnímu celku s větším klidovým režimem,“ vysvětluje místostarosta Rokycan Jan Šašek.

Při hledání nového teritoria vlci ujdou velké vzdálenosti, urazí i stovky kilometrů. A s ohledem na naši krajinu, není nic neobvyklého na tom, že při svém putování někdy procházejí i v těsné blízkosti měst a osídlení.

"Každopádně je to pěkná zpráva, že se k nám tato divoká šelma začíná opravdu vracet, ostatně vlk má svoje místo v naší přírodě i kultuře. A zkušenosti z okolních států ukazují, že v krajině jej možné hospodařit a zároveň zde mohou žít i divoké šelmy. Vlk obecný je u nás samozřejmě chráněn jako kriticky ohrožený druh,“ připomíná místostarosta.

Vlk se letos už objevil i ve Vochove nedaleko Plzně. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační, VIDEO: město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24