QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlk ze Šumavy se objevil až u německého Hamburku. Potvrdily to testy DNA

04.12.2018 19:18

Sledování vlků na Šumavě a v Bavorském lese pokračuje. Letos zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se narodila mláďata. Fotopasti ale pravidelně zaznamenávají dospělá zvířata. Podívejte se na snímky!

vlk_zima
vlci_par_hochsachtenvlk_samec

Přítomnost vlků v národních parcích Šumava a Bavorský les pravidelně prokazují fotopasti, nálezy jejich kořistí i stopy v terénu.

"Fotopasti na české a na německé straně Šumavy zachytily pouze jednotlivé vlky. Letos se zatím nikde nepodařilo vyfotografovat nebo natočit letošní vlčata tak, jako loni v létě v Bavorsku,“ říká zoolog Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

"To ale neznamená, že se letos nenarodila vlčata. V dubnu letošního roku máme doloženou přítomnost březí vlčice. Je možné, že vlčata nepřežila, to se v přírodě občas stává, nebo zatím jsme prostě jen neměli štěstí zachytit jejich výskyt. Přítomnost několika vlků na Šumavě je ale zřejmá. V průběhu celého roku jsme nacházeli stržené kusy jelení zvěře, které evidentně podlehly útoku vlků, také jsme ohledávali desítky kusů usmrcených či pokousaných hospodářských zvířat, hlavně ovcí několika chovatelů, kde vlci často využili sebemenší mezeru pod oplocením“ dodává Jan Mokrý.

Přítomnost šumavských vlků byla již po roce zaznamenána také několik stovek kilometrů od Šumavy, daleko na severu Německa.

"V oblasti Durynska, asi 500 kilometrů vzdušnou čarou severně od Šumavy, byl objeven muflon evidentně ulovený vlkem. Z kořisti byl odebrán vzorek slin a následná analýza DNA prokázala, že jde o loňské vlče - samce, které pochází ze Šumavy. Letos také nedaleko Hamburku, zhruba 800 kilometrů vzdušnou čarou od Šumavy, došlo ke střetu vlka s autem, který zvíře nepřežilo. Analýza DNA tohoto jedince opět prokázala, že se jedná o vlka, který se narodil loni na Šumavě,“ informuje náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Martin Starý.

FOTO: fotopasti NP Šumava a Bavorský les

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24