QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlna zdražování pokračuje – jak se připravit na horší časy?

04.05.2022 12:50

Největší nárůst cen zaznamenaly energie a potraviny. Šetření není zas tak složité a nemusíte ani příliš slevovat ze svých nároků. Jak udržet rozpočet na uzdě? Poradíme vám...

ferove pujcky

Nejvíce v posledních měsících zdražovaly energie a potraviny, které vedle nájmů tvoří hlavní položky v našich rozpočtech. Ceny elektřiny se mají letos zvýšit zhruba o pětinu a i u jídla nás čeká nárůst o desítky procent. Šetření přitom není zas tak složité a nemusíte ani příliš slevovat ze svých nároků. Jak udržet rozpočet na uzdě?

Ušetřete za energie

Pořiďte si úsporné LED osvětlení, protože klasické žárovky spotřebují mnoho energie na tvorbu tepla. Neustále zhasínat a rozsvěcet se také nevyplácí – světelné zdroje se tím ničí a spotřeba zbytečně stoupá.

S topením to nemusíte přehánět. Zejména v místnostech, kde se spí, by teplota neměla přesáhnout 18 °C. V ostatních místnostech stačí zhruba 21 °C – přetápění tedy není třeba. A pokud je vám chladno, zkuste nejprve přidat vrstvy oblečení, než vyrazíte k termostatu.

A spoustu elektrické energie ušetříte také v kuchyni. Při vaření nezapomínejte používat pokličky a při ohřevu v mikrovlnné troubě dbejte na správné nastavení. Na mytí nádobí je zase nejúspornější myčka, a to i v jednočlenné domácnosti – stačí si pořídit menší model.

A když už jsme u spotřebičů – pokud máte lednici nebo pračku, která už oslavila patnácté nebo dokonce dvacáté narozeniny, rozhodně zvažte nákup novějšího modelu. Prvotní investice bude sice vyšší, ale spotřeba energií se díky aktuálním technologiím podstatně sníží. 

Pokud jde o pračku, snažte se ji při každém praní využívat naplno – při stejném množství a elektřiny vyperete více prádla. Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu veškerých spotřebičů. Pokud jsou znečištěné nebo projevují známky opotřebení, spotřeba může opět stoupat.

Najděte nejvýhodnější nabídku a nastavte si správně zálohy

Srovnat nabídky jednotlivých energetických společností vám nejspíš nezabere ani půl hodiny, ale ušetřit můžete stovky korun měsíčně. Jen pozor na to, že levnější energie vám automaticky nezaručují menší zálohy. Jejich výše v ideálním případě odpovídají realitě, tedy spotřebě vaší domácnosti.

Jestli se vám ale už výdaje za energie vymkly z rukou, nemusíte si hned brát půjčku. Nejprve zkuste požádat vašeho dodavatele o splátkový kalendář. Pokud na to přistoupí, v konečném součtu zaplatíte stejně, ale budete si moct rozložit platby do delšího časového úseku.

Snižte náklady na potraviny

I když se to zdá neuvěřitelné, průměrný Čech vyhodí 57 kilogramů potravin za rok. Naučte se tedy neplýtvat a nenakupujte více jídla, než zvládnete spotřebovat. A pokud už vám něco zbude, zkuste tomu přizpůsobit recepty.

Kromě toho se vyplatí sledovat nejrůznější slevové akce a výprodeje. Nenechte se ale zlákat ke koupi toho, co nepotřebujete. S tím vám pomůže rychlá kontrola lednice před odchodem a také nákupní seznam, ať už klasicky na papíře nebo v nejrůznějších aplikacích.

Příspěvky z úřadu práce

Další možností je finanční pomoc z úřadu práce. Pokud jste přišli o práci, můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti. I když ale příjem máte, možná budete mít nárok na příspěvek na bydlení. Přesné informace najdete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

V krajním případě se nabízí půjčka

Pokud nemáte jinou možnost a nezaplacených faktur přibývá, vezměte si na to nejnutnější úvěr. U malých částek navíc nemusíte dlouho čekat – například sjednání půjčky ve výši 10 000 Kč zabere jen několik minut. Nabízí je většina bank i nebankovních institucí, stačí si tedy srovnat jednotlivé nabídky a vybrat tu nejvýhodnější. 

Navíc nemusíte dokládat příjmy ani poskytovatele informovat o tom, na co finance použijete. Jen si vše dobře spočítejte, abyste si neukousli větší sousto, než dokážete strávit.

Řešení se pro vás nabízí i v případě, že splácíte více půjček a nejste spokojeni s nastavenými podmínkami. Řešením může být jejich sloučení neboli konsolidace. Díky tomu budete dluh splácet jen jedné instituci, a tak zaplatíte úroky pouze jednou. Kromě toho ušetříte na poplatcích a zjednodušíte si administrativu.

Pokud máte dobré vztahy s rodiči nebo sourozenci, i oni vám určitě rádi půjčí. Aby ale nemuseli mít strach, že problém nastane s vrácením peněz, uzavřete pro jistotu smlouvu o půjčce. Pro obě strany to bude jistější, a tedy i jednodušší. A kdo ví, příště třeba pomůžete zase vy jim.

Foto: https://www.pexels.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24