Voda v boleveckých rybnících je velmi dobrá! Sinic se nemusíte bát ani o prázdninách

18.06.2019 13:35

Letní počasí přeje koupání ve vodních nádržích. Jak jsou ale na tom plzeňské rybníky s jakostí vody? Přinášíme podrobnou zprávu o kvalitě vody v rybnících Bolevecké soustavy!

bolevak3

Na začátku léta sinice ve stojatých vodách ještě zpravidla nehrozí. V soustavě plzeňských boleveckých rybníků se jich ale nemusíte bát ani během prázdnin. Kvalita vody ve všech boleveckých rybnících je velmi dobrá, ale je jí málo.

Teplota vody se aktuálně pohybuje mezi 23 - 25 stupni Celsia. Záleží na tom, jak chladná byla noc a zda nezapršelo. Kvalita vody ve všech rybnících soustavy bohatě splňuje nároky na vodu ke koupání. Zásadní potíž je ale s jejím množstvím. Ani srážky v poslední době hladinu vody v rybnících nezvýšily, protože zalesněné povodí všechnu dešťovou vodu pohltilo. "Tak to má být, tak se povodí v dobrém stavu správně chová, tedy má výbornou retenci vody (schopnost vodu zadržovat). Zastavěná část povodí (Bolevec, Lochotín, Košutka) sice prakticky žádnou vodu nezadrží, ale zato většinu srážek svede do kanalizace a odtud na čistírnu odpadních vod, která pak má problém se s takovým přívalem vypořádat. Principálně správné řešení nedostatku vody v boleveckých rybnících tedy vede pouze přes využívání dešťových vod a jejich zavedení zpět tam, kam patří - do rybníků," říká Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Hladina Velkého boleveckého rybníka je sice 73 cm, ale podmínky pro rekreaci jsou stále dobré. Průhlednost vody přesahuje tři metry, pokud se nezkalí při koupání. Voda je chemicky velmi dobré kvality, což platí i pro bakteriologickou stránku. "Snížená hladina vody ale znamená rychlejší růst vodních rostlin, protože mají ode dna blíž ke hladině. Vodní rostliny sice udržují stabilně dobrou kvalitu vody, ale vadí při rekreačním využívání rybníka. Proto je trvale v provozu vyžínací loď Bolek, aby vegetaci sklízela. Ta má ztíženou práci i tím, že kvůli nedostatku vody může vykládat natěženou biomasu rostlin pouze na jednom jediném místě," sděluje Richard Havelka. Návštěvníci rybníka by měli počítat s tím, že se mohou dostat do kontaktu s vodní vegetací či s jejími úlomky. Rostliny ve Velkém rybníce ale ani při kontaktu s kůží nepředstavují žádné riziko. V rybníce by měly zůstat dobré podmínky ke koupání, i když bude hladina vody dále klesat.

"Pro venčení a koupání psů nejsou pláže Velkého rybníka vhodné a důrazně doporučujeme využívat jiné lokality, například Malý bolevecký rybník (tzv. Chobot), kde je rovněž výborná kvalita vody a psi se mohou koupat i s páníčky," doporučuje Richard Havelka.

V Seneckém rybníce je situace stále stejná - chybí zhruba 1,3 m vody a žádná nepřibývá. Koupat se v rybníce ale dá, voda je ke koupání vhodná. "Aktuálně zde mohou návštěvníci pozorovat zvláštní odstín zelené barvy. Ten je způsoben mikroskopickými planktonními řasami. Nejedná se ale o hygienicky rizikové druhy a jejich množství je nízké, hluboko pod hygienickými limity," říká Havelka ze SVSMP.

Třemošenský rybník má vodu velmi dobré jakosti s poměrně vysokou průhledností. "V těchto dnech se průhlednost vody postupně snižuje, protože se projevuje vliv rybí obsádky, která byla vysazena, aby držela na uzdě růst ponořené vegetace. Návštěvníci se zde tedy nedostanou do kontaktu s vodními rostlinami, ale musí počítat s postupným snižováním průhlednosti vody vlivem růstu planktonních řas," sděluje Richard Havelka. Podle jeho očekávání bude ale voda vhodná ke koupání po celé léto.

V Šídlovském rybníce je vody zatím dostatek, chybí zhruba 30 cm do hrany přelivu. Voda je aktuálně poměrně průhledná (zhruba 1,5 m) a s vyhovujícím chemickým složením. "Rozvoj mikroskopických řas ve vodě je jen mírný a sinice přítomny nejsou. V následujícím období očekáváme, že se průhlednost vody sice mírně sníží, ale podmínky budou pro koupání stále příznivé," předpovídá Richard Havelka.

Kamenný rybník je typický trvale hnědě zabarvenou vodou, což způsobují tzv. huminové látky vyluhované z rašeliny v povodí rybníka. "Letos je voda zbarvená málo intenzivně, protože poslední roky jsou suché a rašelina se promývá jen málo. Ke koupání stále výborné podmínky s aktuální průhledností vody 2 m," uzavírá výčet Havelka z SVSMP.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24