QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vodárna chystá na příští rok v Plzni investice za stovky milionů

12.12.2018 11:51

Investice v řádech stovek milionů chystá na rok 2019 plzeňská vodárna. Zlepšení by se měli dočkat mimo jiné obyvatelé v Plzni na Vinicích i na Sylvánu. Čtěte podrobnosti!

FOTO_MMP_Martin Pecuch (1)

Plzeňská vodárna má připravený plán investic a akcí na příští rok. Půjde o náklady v řádech stovek milionů. Mimo jiné dojde i na pokračování odkanalizování Lhoty.

V příštím roce mimo jiné začne budování retenční nádrže Vinice. Předpokládané náklady jsou zhruba 190 milionů korun. Nádrž má zadržovat a postupně uvolňovat až šest tisíc kubíků dešťových vod. Výsledkem by mělo být vyřešení problémů s kanalizací na Vinicích i na Sylvánu. V současné době je tam stop stav pro připojování. Na stavbu později naváže rekonstrukce a rozšíření roudenského kanalizačního sběrače za zhruba 120 milionů korun. podílet se na tom bude vodárna spolu s městem. "Obě investice jsou potřebné nejen pro rozvoj Vinic, ale současně jsou nezbytné i pro stavbu Západního okruhu, jehož stavbu město Plzeň a Plzeňský kraj zahájí v příštím roce,“ říká předseda představenstva vodárny a technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Pokračovat se bude také s odkanalizováním Lhoty. "Stavba za 155 milionů korun zahrnuje cca 9,5 kilometru nově budované splaškové kanalizační sítě včetně tří nových čerpacích stanic odpadních vod. Veškeré splaškové vody ze Lhoty budou odváděny na centrální čistírnu odpadních vod v Plzni," říká tisková mluvčí vodárny Dana Veselá.

Na oba projekty šly peníze z dotačního programu Evropské unie. U nádrže na Vinicích to je 111 milionů, u kanalize ve Lhotě o 89 milionů.

Na opravy kanalizačních stok a vodovodních řadů půjde v příštím roce 230 milionů...

"Průměrná  celková roční částka vynakládaná na obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací činí  za vodovod 2,8% a za kanalizaci 2,3% hodnoty majetku společnosti VODÁRNA PLZEŇ a. s.. Je to společně s Prahou nejvíc z měst v ČR,“ uvedl provozně technický ředitel VODÁRNY PLZEŇ a.s. Petr Zelenka.

V příštím roce se chystá také novinka v souvislosti se službami pro klienty. Obnovou prošly webové stránky společnosti. Díky nové aplikaci Webový vyjadřovací portál je nyní možné zadávat žádosti o vyjádření k existenci sítí vodovodu a kanalizace, aniž by klient musel přímo do centra. "V příštím roce plánujeme službu rozšířit o zadávání žádostí o vodovodní a kanalizační přípojku pomocí tohoto portálu,“ uvedl generální ředitel vodárny Ludvík Nesnídal.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24