QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vydejte se k nejvýše položenému ledovcovému jezeru z Železné Rudy - FOTKY

22.01.2022 8:37

Šumavské jezero Laka patří ke známějším turistickým cílům. Jezero drží prvenství hned v několika kategoriích. Svoji cestu k němu můžete započít v obci Nové Hůrky, v Prášilech a nebo také v Železné Rudě.

Jezero Laka_foto QAP (6)
Jezero Laka_foto QAP (1)Jezero Laka_foto QAP (2)Jezero Laka_foto QAP (3)Jezero Laka_foto QAP (4)Jezero Laka_foto QAP (5)Jezero Laka_foto QAP (6)Jezero Laka_foto QAP (7)

K šumavskému jezeru Laka se tradičně vychází z parkoviště v obci Nové Hůrky. Ovšem pokud nedisponujete autem a nebo chcete změnit trasu, můžete se vydat i z Železné Rudy.

Vlakem vystoupíte v centru Železné Rudy, odtud vás bude vést zelená značka mezi domky až na Debrník. Tam se vydáte po červené přes sedlo Nad Polomem. 

Pokud vám při vašem výletu přeje počasí, až vyjdete po delším stoupání do kopce z lesa, otevře se vám mezi stromy malebný výhled do údolí. K samotnému jezeru Laka vás dál dovedou červené ukazatele. 

Jezero Laka je nejmenší a nejvýše položené jezero na české části Šumavy. Jeho název se vyvinul ze staročeského slova "mlaka" což znamená bažina nebo močál. K dalším unikátům tohoto jezera patří jeho dno, to je totiž na rozdíl od ostatních šumavských jezer pokryto vrstvou rašeliny.

Od jezera můžete buď zpět po stejné trase, nebo pokračovat na opačný směr do obce Nové Hůrky, odtud jezdí autobus do Železné Rudy. Doporučujeme si předem zkontrolovat jízdní řád. Pokud půjdete do Nové Hůrky, cesta vás povede už zaniklou vsí Hůrka. S tou je mimo jiné spojeno sklářské řemeslo a jméno rodu Hafenbrädlů.

Cesta je vhodná i pro rodiny s dětmi. V první části cesty ze Železné Rudy buďte ale připraveni na delší stoupání do kopce. Cesta je v zimním období sjízdná také po běžkaře.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24