QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyjíždí Skibus Železná ruda, vozit cestující bude až do konce března

17.12.2021 12:55

V pátek 17. prosince poprvé vyjíždí na svou trasu Skibus Železná Ruda. Bude bezplatně vozit návštěvníky lyžařských středisek v západní části Šumavy. Provozuje ho Z-Group bus, divize ČSAD autobusy Plzeň.

CG0A0295

I v letošní zimní turistické sezóně zajišťujeme provoz skibusu pro město Železná Ruda. Sloužit bude především lyžařům, snowboardistům a běžkařům, ale oblíbený je i u místních obyvatel Železné Rudy, jimž rozšiřuje možnosti pohodlného spojení,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

Takzvaný Skibus Železná Ruda je bezplatná autobusová linka č. 430990 Železná Ruda, Hojsova Stráž - Železná Ruda - Čachrov, Gerlova Huť.

Jak již název napovídá, linka je určena především pro návštěvníky tohoto oblíbeného západočeského lyžařského střediska. Propojuje jednotlivé areály pro sjezdové lyžování, ale také místa ubytování či běžecké trasy. Oblíbená je rovněž u obyvatel města pro přesuny mezi místními částmi.

Lyžaře a snowboardisty vyveze až na Špičák, který nabízí nejlepší možnosti lyžování na české straně Šumavy. Nachází se zde 12 sjezdařských tratí různé obtížnosti o celkové délce 8,4 kilometru. Právě v pátek 17. prosince zde proběhne první večerní lyžování. Na sjezdovkách aktuálně leží mezi 40 až 60 centimetry sněhu, mimo ně 30 centimetrů.

Skibus bude zajíždět i do lyžařského areálu Nad nádražím – Belveder, který zahajuje plný provoz právě v pátek 17. prosince rovněž večerním lyžováním.

Speciální autobusová linka umožní pohodlně využít i desítky kilometrů upravovaných běžeckých tras, které Železnorudsko nabízí. Trasy je možné různě kombinovat a některé navazují i na běžecké trasy pokračující na německé straně.

ČSAD autobusy Plzeň na linku nasazuje nízkopodlažní autobus s velkou vnitřní plošinou, takže cestující budou mít pohodlný nástup i v lyžařském vybavení a zároveň pohodlně přepraví nejrůznější zimní náčiní jako lyže, boby nebo sáňky.

Skibus vyráží poprvé už v pátek 17. prosince a cestujícím bude sloužit denně až do neděle 20. března příštího roku. Podle plánu budu jeho provoz přerušen pouze o prvním svátku vánočním a na Nový rok.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24