Vykradačům chat začíná sezóna! Kradou elektroniku, nářadí i jídlo

12.10.2018 8:01

S koncem chatařské sezóny startuje na podzim tradičně období, které přeje vykradačům chat a chalup. Může jít o bezdomovce, lidi skrývající se před zákonem i organizované bandy.

STP87006

Podzim je každý rok obdobím, kdy postupně začínají stoupat počty případů vykradených chat a chalup v celém regionu. S koncem chatařské sezóny začínají být osady a chatařské kolonie opuštěné. Podle policie by lidé rozhodně neměli zapomínat na dobré zabezpečení.

Situace se opakuje každý rok. V průběhu podzimu a zimy rostou škody po vloupání do chat a chalup v celém kraji. Zloději využívají období, kdy už se i vlivem počasí chataři loučí se sezónou a objekty zůstávají opuštěné i na delší dobu, než je tradičně v průběhu sezóny jen pracovní týden.

Policisté na různých místech provádějí kontroly zabezpečení objektů. Na teritoriu Klatovska provádějí policisté kontroly chatových oblastí již v těchto dnech. V tomto týdnu policisté z obvodního oddělení v Klatovech kontrolují různé chatové oblasti na svém teritoriu.

"Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu, který zaznamenáváme, je vypáčení a rozbití skleněné výplně v okně nebo ve dveřích, vypáčení dveří nebo rozlomení zámku ve dveřích nebo odstranění mříží," říká mluvčí policie Dana Ladmanová.                

V mnoha případech přitom majitelé chat zlodějům práci usnadňují. "V rámci této trestné činnosti je zjišťováno, že sami majitelé nechávají v dostupnosti různé druhy páčidel, jiných nástrojů a nářadí, žebříky zejména v přilehlých objektech," pokračuje policejní mluvčí.

Zloději berou všechno! Z chat mizí elektronika, nářadí, ale také alkohol a jídlo...

Za vloupáními do chat a chalup velmi často stojí bezdomovci nebo lidé, kteří se skrývají před zákonem. Po vniknutí do objektu v něm často i nějakou dobu bydlí. Výjimkou ale nejsou ani organizované skupiny, které kradené věci dál prodávají.

"V současnosti pachatelé z objektů i přilehlých budov a kůlen, odnášejí především věci, které mohou dále zpeněžit  například nářadí - elektrické pily, vrtačky, brusky, zahradní nářadí - elektrické nebo motorové sekačky, starožitnosti, různé domácí elektrospotřebiče, přikrývky, ale také potraviny, alkoholické nápoje,  jízdní kola i benzin v kanystrech," vypočítává Dana Ladmanová. "Majitelům rekreačních chat a chalup doporučujeme správně se pojistit nejen proti krádeži, ale i proti požáru. V minulosti mnoho vlastníků rekreačních objektů uzavřelo pojistné smlouvy za podmínek, které dnes již neodpovídají cenové a hodnotové realitě," uzavírá.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24