QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výlety s průvodci do Brd jdou do finále! Říjen přinese poslední porci

11.10.2018 10:02

Poslední série výletů letošní turistické sezóny s průvodci do Brd se odehraje v říjnu. První z komentovaných prohlídek je na programu už o tomto víkendu.

Pěší výlet_foto Radka ŽÁKOVÁ

Právě na podzim, když se listí barví do žluta, jsou naše nejvyšší vnitrozemské hory nejkrásnější. Na říjen připravila Destinační agentura Brdy spolu s cykloportálem plzenskonakole.cz dva pěší výlety s průvodcem po CHKO Brdy.

Jednodenní komentované výlety začínají a končí v místech dostupných hromadnou dopravou a zúčastnit se jich může každý, kdo se na výlet cítí. Od průvodce se pak doví jak o historii, tak o přírodních zajímavostech na trase. Vzhledem ke stále trvajícímu babímu létu se mohou účastníci těšit na krásně barevné pohledy do krajiny zejména v oblasti Padrťských rybníků. Zájemci ze vzdálenějších míst si mohou domluvit vlastní termín výletu.

Letošní sérii pěších a cyklovýletů do Brd, kterou připravila Destinační agentura Brdy spolu s cykloportálem plzenskonakole.cz uzavírají dva pěší výlety s průvodcem do podzimních Brd. Oba výlety začínají v Teslínech, v nejvyšším bodě mezi Příbramí a Plzní, kam se mohou dostat zájemci autobusem.

V sobotu 13. září je pro pěší turisty připraven pěší výlet do zlátnoucích Brd v oblasti Padrťských rybníků. Přibližně desetikilometrová trasa je vhodná i pro zdatnější děti zvyklé na turistické výšlapy. "Na trase navštívíme místo, kde měl stát americký radar a místo, kde stával Teslínský klášter. Z hráze Hořejšího padrťského rybníka budeme pozorovat ptáky a tak pokud máte dalekohled, vezměte si jej s sebou,“ říká průvodce Karel Hutr, který zná brdskou přírodu velice dobře.

Do oblasti Padrťských rybníků a ke hradu Dršťka se vydá i druhý pěší výlet s průvodcem Jiřím Holomelem v neděli 21. října. Tentokrát se turisté nevrátí do místa startu, ale projdou přes jednu z nejkrásnějších částí Brd napříč. "Oblast kolem zaniklých obcí Kolvín a Padrť patří k těm, kde se můžete kochat pohledem do krajiny a ten je na podzim jednoznačně nejhezčí,“ říká průvodce Jiří Holomel, který je také vášnivým fotografem. Právě fotoaparát či chytrý telefon by účastníci výletu neměli zapomenout. Na osmnáctikilometrové cestě z Teslín do Mirošova nejsou místa, kde se lze občerstvit a tak by si účastníci měli s sebou vzít dostatek pití a velkou svačinu. Samozřejmostí je vhodné oblečení a hlavně dobré turistické boty. V oblasti CHKO Brdy nejsou kromě studánek místa, kde se lze občerstvit, ale ani schovat před deštěm. Výlet navazuje v místě startu, tedy v Teslínech, i v místě cíle, tedy v Mirošově, na spoje veřejné dopravy (vlak a autobus).

"Říjnovými výlety končíme letošní hlavní sezónu komentovaných výletů do Brd s průvodcem. Po letošním úspěšném zimním výletu ´Za sněžnou blechou´ bychom chtěli připravit několik dalších výletů do Brd i v zimě. K těm pěším přidáme možná i nějaký na sněžnicích,“ uvádí projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň.

Pro účastníky výletů do Brd s průvodcem jsou připraveny tištěné tipy na další pěší i cyklistické výlety. Počet účastníků brdských výletů je omezen, proto doporučujeme všem se na výlety registrovat předem na telefonním čísle 725 443 243, a to od pondělí do neděle v době od 9 do 17 hodin. Zaváděcí cena letos činí pro dospělého 110 Kč, pro dítě pak 90 Kč. Výlety do Brd s průvodcem připravuje Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou Ekologického centra Orlov o.p.s. v Příbrami, ve spolupráci s regionálním informačním portálem pro cyklisty plzenskonakole.cz. O této, ale i o dalších akcích se zájemci mohou informovat na stránkách www.regionbrdy.cz, www.dumnatura.cz  a www.plzenskonakole.cz (hlavně průvodcované prohlídky Brd na kole) a na facebooku těchto portálů.

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24