Vyrazte do nově otevřeného Muzea panenek v Plzni

21.09.2020 11:00

V nově otevřeném Muzeu panenek vás osobně provede majitelka Jiřina Havlová a seznámí vás s historií a vývojem české panenky. Představí také panenky, které získaly ocenění i v zámoří.

3
21435678119

Společně se přenesete zpátky v čase a poznáte panenky, se kterými si hrály ještě vaše babičky. Zjistíte, jak se takové panenky opravují.  Paní Havlová kromě toho, že je majitelka Muzea panenek, je i restaurátorkou panenek. Panenky opravuje, protože věří, že připomínka dětství je v životě každého z nás velmi důležitá. Muzeum najdete v Plzni v Purkyňově ulici 29, otevřeno je po telefonické dohodě (kontakt níže v článku).

Domluvit si můžete i kurzy restaurování či tvorbu textilních panenek. Děti se mohou obléknout do kostýmu a udělat si krásné fotografie s panenkami, které znázorňují pohádkové bytosti. Některé panenky je možné i zakoupit.

Jak se paní Jiřina Havlová k panenkám dostala?

Sbírala je už jako malá holka a po své babičce měla od roku 1995 dva historické skvosty made in Czechoslovakia. "V roce 2006 jsem se rozhodla zkusit dát svůj poklad na ukázku dalším lidem a zjistila jsem krásný sdílený zájem. Proto jsem se začala zajímat o tyto nádherné skvosty a zjistila jsem, že v tom nejsem sama a mohu tak dát štěstí a radosti i jiným," říká majitelka muzea Jiřina Havlová, která panenky sbírala už od útlého věku.

11

 

"Stala jsem se jedním z největších distributorů, měla jsem přes 1000 sběratelů, kterým jsem panenku podarovala nebo vyměnila. Cosi mne napadlo. Když už je to takový úspěch, pojďme a využijme sociálních sítí a dejme dohromady podobné nadšence. Je nás tu už necelých 3500, vzájemně si pomáháme, vytváříme něco, kam se každý rád vrací, kde najde informace, přátelství. Nikdo nebude sám, vždy tu bude ta krásná panenkovská myšlenka. Díky níž jsme vytvořili encyklopedii „Česká panenka - historie a vývoj“ , která byla jedinečná svého druhu a s úspěchem bezmála vyprodána, nyní je k dispozici pouze na výstavách," říká Havlová.

V Plzni v Purkyňovce je k vidění několik modelů. Panenky z období našich babiček i maminek. Je zde na 200 kousků. Muzeum se stále mění, v různých obdobích tak můžete vidět něco nového.

Přijďte si odpočinout v tomto shonu a podívejte se na krásnou a unikátní výstavu světových panenek.

Otevřeno je út-ne 10:00-17:00 vždy po telefonické domluvě na telefoním čísle 739 334 835.

Muzeum panenek můžete sledovat na:

Facebooku

Webové stránce                                                                                                         

Instagramu: #dollsforhapnies

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24