QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyřeší se problémy s dopravou na Chrástecku? Lidé i politici chtějí nápravu!

20.07.2020 15:09

Na zasedání krajského zastupitelstvu se v pondělí 20. července řešila otázka problémové dopravní obslužnosti Červeného Hrádku a Zábělé. „Mám pocit zmaru,“ přiznává předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký.

1
povedpoved1zarzycky na zastupitelstvuschůzka s Umo plzen4

Červený Hrádek a Zábělou dříve obsluhovaly autobusové linky PMDP 52, 53 a 54. Provoz těchto linek skončil a místo nich byla nově nasazena linka PMDP č. 38. Většinu spojů pak převzal nový krajský autobusový dopravce Arriva Střední Čechy. Změna však s sebou přinesla řadu problémů včetně zpoždění nebo i úplného výpadku spojů.

Změnit situaci chce jak městský obvod Plzeň 4, tak i náměstek primátora města Plzně a předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký. Ten se před víkendem sešel právě se zástupci ÚMO Plzeň 4. Psali jsme zde. A v pondělí byl Zarzycký přítomen na zasedání krajského zastupitelstva.

„Přišel jsem si osobně vyslechnout argumenty současné krajské koalice, zástupců Arrivy a ředitelky POVEDu ohledně spolehlivosti nového krajského dopravce, protože tato změna se kraji opravdu nepovedla. Ale odcházím s pocitem zmaru,“ nebránil se po zasedání negativním pocitům Roman Zarzycký a dodal, že jeho nabídku na rychlou změnu a efektivní řešení problému nikdo nebere v potaz, navíc nikdo včetně zástupců POVEDU nepřipustil, že by bylo něco špatně.

Už ale i sociální sítě jsou plné nespokojených komentářů lidí, kteří v této lokalitě dopravu využívají. Stěžují si na cenu, na dlouhou dobu čekání i na výpadky spojů.

Zarzycký se momentálně snaží jako předseda představenstva PMPD vrátit stav v této oblasti do původního modelu (více zde). „PMDP jsou i nadále stoprocentně připraveny zajistit provoz minimálně na linkách, které dříve obsluhovaly a stejně tak poskytovat službu řízení provozu. Mohou tak kraji pomoci k dosažení takové kvality veřejné linkové dopravy, kterou si Plzeňský kraj zaslouží,“ uvádí Roman Zarzycký. Podle něho ale radní plzeňského kraje pomocnou ruku odmítají a celý problém bagatelizují.

Jako problém vidí současnou dopravu i starostka Kyšic. Ta v místním Kyšickém zpravodaji v červenci 2020 ale upozorňuje občany na fakt, že o dopravci rozhoduje kraj. „Vyřešit vaše přání a stížností nedokážeme. Naše šance změnit dopravce, jízdní řády, autobusy, ceník, tedy vše, co byste si přáli změnit, je nulová. O těchto věcech nerozhodují jednotlivé obce, ale kraj,“ uvádí starosta Kyšic Martina Beranová.

Zdroj a foto: FCB Roman Zarzycký, Kyšický zpravodaj

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24