QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vysoká pokuta za odvoz škodlivého odpadu platí! Rozhodl o tom soud

18.12.2019 11:28

Firmě Koloc nepomohla ani stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten potvrdil pokutu 2,7 milionu korun za navezení více než 20 tisíc tun odpadu na pozemky v Mýtě.

penize foto QAP

Inspektoři ČIŽP z inspektorátu v Plzni zjistili, že odpadní zemina a kamení byly na pozemky nelegálně navezeny v období od července 2012 do ledna 2013. "Odběry vzorků, které prováděl Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, navíc prokázaly, že navezený materiál, výrazně nesplňoval limity pro ukládání na povrchu terénu. V ukazateli arsen byla limitní hodnota překročena sedmkrát, v případě kadmia a olova dvakrát a u polyaromatických uhlovodíků zhruba o třetinu,“ říká Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Plzeň.

Místní firma, který se zabývá stavebními, zemními a bouracími pracemi, zanedbala povinnost sledovat kvalitu návozu a jeho možný vliv na životní prostředí a zdraví lidí. V průběhu navážení materiálu nesledovala jeho vlastnosti. "Při stanovování výše pokuty bylo zohledněno především celkové množství nelegálně navezeného odpadu a také míra překročení hraničních limitů navezených škodlivin,“ doplnila Horčicová.

Firma Koloc se  proti pokutě podala nejprve odvolání k Ministerstvu životního prostředí,  poté podala žalobu k Městskému soudu a nakonec kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten definitivně potvrdil oprávněnost a výši pokuty. Proti jeho výroku už nejsou přípustné opravné prostředky. Společnost pokutu zaplatila.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24